Režija: Henry Blake

COUNTY LINES: Zapanjujuć svet Henryja Blakea

COUNTY LINES: Zapanjujuć svet Henryja Blakea

Marko Jovanović

04. 07. 2022.

ocjena:
godina: 2019.
trajanje: 90 minuta
uloge: Harris Dickinson, Conrad Khan, Ashley Madekwe, Marcus Rutherford
žanr: socijalna krimi drama
scenario:  Henry Blake
režija: Henry Blake
Ulični dileri droge nalaze se iza svakog ćoška, a među njima je i veliki broj dece. To ne znači da su svi oni loša deca, mnogi su izmanipulisani i odrasli ih iskorišćavaju. Impresivan dugometražni debi reditelja-scenariste Henryja Blakea, "County Lines", upravo govori o jednom maloletniku koji će biti uvučen u opasan svet droge, a kada shvati u kakav pakao je upao, biće kasno. Film se pokazao kao pravo iznenađenje, šokantna i stravična socijalna krimi-drama koja odiše čistim realizmom i uverljivošću. Reditelj je priču zasnovao na stvarnim događajima i vrlo dobro zna kako da je ispriča, a pored pomenute teme, bavi se i porodičnim odnosima. Za to je Blake imao određeno predznanje jer je proveo jedanaest godina radeći sa velikim brojem traumatizovane dece uvučene u svet droge, a svoje iskustvo je iskoristio za ovaj film.
COUNTY LINES: Zapanjujuć svet Henryja Blakea

Naš glavni junak ili bolje rečeno glavna žrtva ove priče je četrnaestogodišnji Tyler (Conrad Khan), koji živi sa samohranom majkom Toni (Ashley Madekwe) i mlađom sestrom. U prvoj sceni filma već vidimo Tylera u njegovom razredu i čujemo podsmehe kolega učenika u blizini. Pored toga što ga maltretiraju u školi, kod kuće mora da brine o svojoj mlađoj sestri, dok njegova majka radi noćne smene kao čistačica. Toni očigledno voli svoju decu, ali odgajati ih kao samohrana roditeljka u dvosobnom stanu sa niskim primanjima nije lako. 

Tyler kod kuće obavlja sve poslove bez greške, ali ne može da gleda kako se njegova majka pati, posebno nakon što ona dobije otkaz na poslu. Iako je vrlo mlad, odlučan je da preuzme stvari u svoje ruke i pomogne svojoj porodici, a to neće dobro završiti jer ubrzo upoznaje lokalnog dilera Simona (Harris Dickinson) koji, nakon što mu kupi patike i počasti ga ručkom, odmah vidi priliku da njime manipuliše radi svoje koristi, i vrlo brzo ga baca u mračan svet droge sa katastrofalnim posledicama. Ono što Tyler treba da uradi je da odnese drogu gde mu je rečeno, a to nikako nisu mesta iz snova. Pre nego što uspe da trepne, Tyler će biti zaglavljen u paklu među narkomanima i dilerima, ali i opasnim nasilnicima. 

Britanski reditelj Henry Blake uspeva da fino složi priču tako da ne liči na mnoge druge koje smo već videli kada je reč o klincima u tim osetljivim godinama, povodljivim balavcima iz problematičnih i nestabilnih porodica koji su odlučili odrasti pre vremena i krenuti putem kriminala ni ne znajući šta ih čeka na tom putu. I ovo nije samo priča glavnog lika iz filma, nego priča o hiljadama drugih iz stvarnog života, onima koje nikada ne čujemo ili ne vidimo. Razlog za pogledati "County Lines" je i glumačka postava, svi su veoma ubedljivi, ali najveće pohvale idu na račun Conrada Khana, u probojnoj ulozi, onoj koja mnogo traži od njega kao mladog glumca. Na primer, početna scena se oslanja isključivo na izraze njegovog lica. 

Zahvaljujući Khanu i Blakeovom inteligentnom scenariju, razumemo zašto Tyler donosi odluke koje donosi, čak i kada je jasno da greši, mi smo uvek uz njega. Uostalom, on je samo klinac koji tek treba da nauči neke stvari u životu, a ovo će mu biti pravi "šamar u lice". 

Iz filma se, nesumnjivo, mogu izvući pouke i njegova poruka je vrlo jasna. Ipak, ono što je najupečatljivije u prvom dugometražnom filmu Henryja Blakea jeste zapanjujuć svet koji on stvara, od školskih dvorišta, preko mokrih gradskih ulica, do skučenih stanova. Reditelj nema ni najmanju želju da ekran začini glamurom, sve što vidimo su mesta na kojima niko od nas ne želi da bude. Blake zadire duboko u taj svet i ne plaši se da prikaže svaki nasilni čin na načine koji su često mučni za gledanje, ali neophodni za ovakvu vrstu priče.

Pravo je zadovoljstvo videti talenat novog filmskog stvaraoca, čiji rad odiše iskrenošću i posvećenošću. Nemoguće je pronaći bilo kakve nedostatke u "County Lines" (inače, film se može smatrati nastavkom istoimenog kratkog filma, koji je Blake snimio 2017. godine). Ovo je jedan krajnje realističan i vešto snimljen film.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: County Lines