DIJASPORI HVALA: Svaki stanovnik Srbije od rođaka i prijatelja iz inozemstva godišnje dobije oko 400 eura

Hina

16. kolovoza 2015.

DIJASPORI HVALA: Svaki stanovnik Srbije od rođaka i prijatelja iz inozemstva godišnje dobije oko 400 eura

Građanima Srbije u 2014. stiglo je ukupno oko 2,6 milijardi eura od rođaka i prijatelja koji žive i rade u inozemstvu, a procjene su da oko 800.000 ljudi u Srbiji dobija novčanu pomoć od rođaka iz dijaspore, podaci su Svjetske banke.

U prosjeku, svaka obitelj 15 posto svoje potrošnje bazira na novcu koji stiže iz inozemstva, a u odnosu na uplaćenih 2,6 milijardi eura iz prošle godine, u prvoj polovici ove godine zabilježen je rast od 12 posto, što stručnjaci tumače kao pozitivnu posljedicu oporavka svjetske ekonomije.

Statistički, svaki stanovnik Srbije dobija trinaestu plaću, ali ne od poslodavca, već od člana obitelji u inozemstvu, podaci su Svjetske banke koje je objavila Radio-televizija Srbije.

Svaki građanin Srbije prosječno iz inozemstva godišnje dobije oko 400 eura što, kako ocjenjuje RTS, "dijasporu Srbije svrstava među 20 najdarežljivijih u svijetu".

Čak dvije trećine novca dolazi iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Francuske, službeno, posredstvom banaka, a procjene su da neslužbeno, "od ruke do ruke" preko prijatelja i obitelji, stigne najmanje još polovica toga iznosa.

U Srbiju je od 2001. stiglo oko 27 milijardi eura u doznakama.

Za razliku od, primjerice, Rumunjske i Albanije, gdje se takav novac koristi za otvaranje malih i srednjih poduzeća, u Srbiji se taj novac rijetko investira, navode sugovornici RTS-a. Po ocjeni stručnjaka Svjetske banke Lazara Šestovića, taj se novac najčešće troši za dnevnu potrošnju, plaćanje računa.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: pixabay