"GAZDU" NA HRT: Potpišite peticiju da HTV prikaže kako je Todorić postao gazda u Hrvatskoj

J.S.

23. prosinca 2016.

"GAZDU" NA HRT: Potpišite peticiju da HTV prikaže kako je Todorić postao gazda u Hrvatskoj

Inicijativa udruga i sindikata prigodno nazvana „Gazdu na HRT“ uputit će Programskom vijeću i v.d.-u glavnog ravnatelja HRT-a zahtjev za prikazivanjem dokumentarnog filma „Gazda“, koji nije o Ivici Todoriću, na javnoj televiziji. Zainteresirane su za ovaj prvi dugometražni dokumentarac zagrebačkog redatelja Darija Juričana i druge, komercijalne televizije, ali ekipa koja je tri godine skupljala dokumentaciju i radila na filmu smatra kako mu je mjesto prije svega na Prisavlju - na javnom medijskom servisu koji svi sufinanciramo pristojbom.

„Dokumentarni film 'Gazda' kvalitetno i zanimljivo istražuje društvene i političke procese tranzicije i privatizacije te poslovanje najveće hrvatske korporacije. Budući da ti procesi i danas snažno utječu na živote i sudbine građanki i građana Hrvatske, ovaj film predstavlja iznimno važan dokument čije je prikazivanje nedvojbeno u javnom interesu“, stoji u zahtjevu koji će biti poslan programskom vodstvu uz potpise građana koji ovaj zahtjev podržavaju.

gazda dokumentarni filmFilm o procesima tranzicije i privatizacije koji i danas utječu na živote građana (FOTO: Facebook/Gazda)

Najbolji dokaz velikog interesa građana za film jest i činjenica kako ga je pogledalo više od 10.000 ljudi iako ga vodeći filmski distributeri i vlasnici najvećeg broja kino-dvorana u Hrvatskoj nisu željeli prikazivati. Zagrebačko kino Europa danima je bilo rasprodano dok se u njemu emitirao "Gazda".

„Polazeći od pretpostavke da je u obavljanju svoje djelatnosti Hrvatska radiotelevizija neovisna o svakom političkom utjecaju i komercijalnom interesu, kako je istaknuto u čl. 1. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, i uvažavajući programska načela HRT-a koja nalažu trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informiranje javnosti o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa (čl. 7. Zakona o HRT-u), očekujemo pozitivno rješavanje ovog zahtjeva“, navodi se u dopisu koji potpisom možete podržati ovdje

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Gazda