HALO MALA, HALO DOBRA: Idiote, pusti konobaricu na miru!

Melita Vrsaljko / Forum.tm

24. travnja 2016.

HALO MALA, HALO DOBRA: Idiote, pusti konobaricu na miru!

Čak 84 posto konobarica bile su žrtve uličnog uznemiravanja na području gradske četvrti Maksimir, a njih 68 posto doživjele su uznemiravanje na radnome mjestu. Ugostiteljski lokali ujedno su i mjesta na kojem se verbalno i fizičko nasilje, u obliku neželjenih komentara, gesta i uhođenja, pojavljuje puno češće nego na ostalim javnim mjestima.

Rezultati su to zajedničkog istraživanja inicijative Hollaback Hrvatska i Ženske sobe, koji su predstavljeni na tribini organiziranoj u sklopu projekta "Sigurni kvartovi". Na raspravi su bili predsjednik Odbora za mladež Grada Zagreba Dominik Etlinger, Barbara Perasović iz inicijative Hollaback, Josipa Tukara iz Ženske sobe i učenica  Ajla Šabić.

Istraživanje je pokazalo da u gradskoj četvrti Maksimir postoje zone koje su premalo osvijetljenje i koje, u kombinaciji sa zapuštenim zgradama i malim protokom ljudi, smanjuju osjećaj sigurnosti.

- Ovo nije samo ženski problem. Ovo je društveni problem, a za rješenje su potrebni muškarci. Od malih nogu, kroz kućni odgoj i kroz institucije, djeci treba objasniti da uznemiravanje nije fora, rekao je Dominik Etlinger te pozvao organizatore istraživanja da predstave rezultate na sljedećoj sjednici Odbora za mlade.

- Prije godinu dana prolazila sam s prijateljicom pokraj Ekonomskog fakulteta i prišao nam je stariji čovjek. Počeo se derati  i unositi mi se u facu. U tom trenutku obuzeo me veliki strah jer nisam znala što će napraviti. Nisam znala kako reagirati. Uhvatila sam prijateljicu za ruku i počele smo bježati. Bila sam u šoku sljedećih sat vremena, a ljudi koji su prolazili pokraj nas nisu ništa napravili, ispričala je učenica Ajla Šabić.

Tekst u cijelosti pročitajte na portalu Forum.tm.

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: en.wikipedia.org