ŽENSKA PRAVA U BLISKOJ BUDUĆNOSTI: Kako odgovoriti ultrakonzervativnim pokretima?

Anton Finderle

8. prosinca 2023.

ŽENSKA PRAVA U BLISKOJ BUDUĆNOSTI: Kako odgovoriti ultrakonzervativnim pokretima?

Jedan od rijetkih filmskih festivala u Hrvatskoj koji se bavi ljudskim pravima samo što nije spustio zavjese na svoje ovogodišnje izdanje. Pozorne čitateljice i čitatelji Lupige odmah će znati da se radi o Human Rights Film Festivalu koji je otvoren u ponedjeljak, 4. prosinca, a zatvara se sutra. Raznolik filmski program i ove su godine organizatori, Multimedijalni institut društveno-kulturnog centra MaMa i Udruženje za razvoj kulture (URK) kluba Močvara, obogatili dodatnim sadržajima, takozvanim „govorničkim programom“. Jedan od takvih na rasporedu je sutra, zadnjeg dana festivala, od 17 do 19 sati, kada će se u zagrebačkom Dokukinu Kulturno informativnog centra (KIC) povesti razgovor o ženskim pravima u vrlo bliskoj budućnosti.

Svojevrsnu tribinu, odnosno panel raspravu pod nazivom “Ženska prava u 2024. godini - kuda idemo, što želimo?” organizirao je Fond za žene Zaklade Solidarna u suradnji s Human Rights Film Festivalom. Na tribini ćete imati priliku poslušati poljsku aktivistkinju, jednu od predvodnica masovnog poljskog „Ženskog štrajka“, Klementynu Suchanow te Lupiginu kolumnisticu Lanu Bobić.

„Radi se o feministkinjama i aktivistkinjama, ključnim dionicama pokreta za prava žena u svojim zemljama“, najavljuju iz Fonda za žene Zaklade Solidarna, napominjući kako je prostor u kojem se panel rasprava odvija pristupačan za teško pokretne osobe.

Ženska prava
Kuda idemo? (ILUSTRACIJA: HRFF)

Kažu kako je cilj ove tribine dekonstrukcija metodologije rada opresivnih režima, utjecaja kulturnih ratova i ideoloških postavki kroz autoritativne i nasilne državne metode na živote žena. Zvuči poznato? Da, to je ono što nam se događa već nekoliko godina.

„Na ovom ćemo panelu razgovarati s inspirativnim govornicama koje u fokusu svog djelovanja imaju proaktivno djelovanje na poboljšanje ženskih prava s naglaskom na kretanje i kreiranje različitih diskursa unutar ograničenog područja djelovanja. Glavna misao iza organizacije panela je iduća: Ispred nas su prilike, ali i izazovi – kako ih iskoristiti i s njima se nositi u svjetlu nadolazećih izbora u Hrvatskoj i poljskog iskustva, tromosti feminističkih pokreta do trenutka suočavanja s prijetnjama kao što je to zabrana prekida trudnoće na zahtjev“, objašnjavaju organizatorice panela podsjećajući da će Hrvatsku sljedeće godine u dobroj mjeri obilježiti takozvani „superizbori“. Naime, 2024. godine očekuju nas parlamentarni i predsjednički izbori te izbori za Europski parlament, što će sve skupa zasigurno donijeti oštru retoriku nekih političkih takmaca koji svojim politikama rade na dokidanju nekih prava žena.

Inače, Klementyna Suchanow, profesorica poljske i španjolske književnosti, prevoditeljica i spisateljica, jedna je od organizatorica vala prosvjeda koji su zahvatili Poljsku 2016. godine i koji su upozoravali na opasne pokušaje restrikcije ljudskih prava i prava žena u režiji tada vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda (PiS). Suchanow je godinama proučavala aktivnosti ultrakonzervativnih organizacija i pojedinaca u Poljskoj te njihovu povezanost s inozemnim akterima. O tome je 2020. godine napisala knjigu “Ovo je rat. Žene, Fundamentalisti i novi Srednji vijek”. Iste godine poznati časopis Forbes ju je uvrstio na listu 30 žena koje mijenjaju svijet. 

Ženska prava
Klementyna Suchanow (FOTO: HRFF)

Društvo Klementyni Suchanow u Dokukinu KIC će praviti Lana Bobić, teologinja i feministkinja, koja vodi udrugu „U dobroj vjeri“ čiji cilj je spajanje prava na vjeru i samoodređenje.

„Lana Bobić se ističe svojim angažmanom na polju borbe protiv rodno utemeljenog nasilja i reproduktivne pravde te kroz svoj medijski i aktivistički rad kontinuirano mijenja dominantne narative vezane uz osnovne pojmove prava žena, dok na zagovaračkom polju predano i kontinuirano djeluje na zajedničkim temama feminističkog pokreta i povezivanju različitih dionica radi boljeg utjecaja na zakonodavne izmjene“, riječi su s kojima su organizatorice opisale gošću panel rasprave koja već godinama na Lupigi ima svoju kolumnu u kojoj tematizira upravo ženska prava

Lana Bobić
Lana Bobić (FOTO: HRFF)

U najavi tribine navodi se i kako se u Hrvatskoj danas potiho događa ono što se dugi niz godina događalo u Poljskoj – „sprega ideoloških modela ograničavanja prava, žeđi za moći i izmjene društvene paradigme u pogledu shvaćanja dosega i širine ljudskih prava“. 

„Poljakinje su dobro iskoristile ovogodišnje izbore za društvene promjene, je li i Hrvatska spremna na isto? I u Poljskoj i u Hrvatskoj djeluju takozvani 'klečatelji' - koje su njihove sličnosti, a koje razlike? Na koji se način i zašto generiraju toliko specifični modeli djelovanja ultrakonzervativnih pokreta u određenim zemljama i, najvažnije - kako odgovoriti? To su samo neka od pitanja o kojima će se razgovarati u subotu u Dokukinu KIC. Pridružite nam se“, pozivaju iz Human Rights Film Festivala i Fonda za žene Zaklade Solidarna.

Panel rasprava počinje sutra u 17 sati, odvijat će se na engleskom jeziku, a moderirat će je Marinella Matejčić, uz organizacijsku podršku Ivane Kumrić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Daniel Kasap

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"