IPAK SE KREĆE: Istraga neće čekati da predsjednik HND-a prijavi zločin

M.S.

28. listopada 2016.

IPAK SE KREĆE: Istraga neće čekati da predsjednik HND-a prijavi zločin

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva traži hitnu istragu i primjerene reakcije u vezi napada na predsjednika HND-a Sašu Lekovića upozoravajući kako niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj do sada nije riješen, a posljednjih dana broj prijetnji značajno se povećao

“Jučerašnji je događaj samo kulminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsjednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsjednika HND-a konstantno je izložen javnom linču, pojedinih portala na kojima je stalno izložen vrijeđanjima, prozivkama i prijetnjama, dok u komentarima čitatelji otvoreno pozivaju na njegovo ubojstvo. IO HND-a još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja, vidi se po jučerašnjem pokušaju izazivanja nesreće, zapravo pokušaju ubojstva Saše Lekovića, malen korak“, stoji u priopćenju koje potpisuje članica IO HND-a Elizabeta Gojan.

„Zato zahtijevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj, za društvo krajnje opasnoj pojavi, neizostavno raspravlja odmah. Tražimo i da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju odmah“, zahtjeva se u priopćenju

Da napad na Lekovića nije usamljen slučaj govorio je u Saboru u petak i SDP-ov Nenad Stazić koji je zatražio stanku u raspravi zbog pokušaja atentata i ubojstva predsjednika HND-a.

nina obuljen jasen mesićJasen Mesić u razgovoru s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek nakon formiranja Vlade (FOTO: Hina)

„Ravnateljica Hine Branka Valentić također prima prijetnje u kojima se također spominje Leković. Prijetnje je primila i novinarka Sandra Bartolović, urednik portala 'forum.tm' Goran Borković. Potpisi na tim prijetnjama su jedan HOS-ovac, ustaška zmija i čuveni pozdrav Za dom spremni", upozorio je nakon stanke SDP-ov Nenad Stazić.

Podsjetio je i na prijetnje ministrici kulture Nini Obuljen te ravnatelju HAVC-a Hrvoju Hribaru.

"Svi ovi napadi, prijetnje i prijeteća pisma nisu rasvijetljeni. Zato klub SDP-a traži hitnu sjednicu Odbora za medije i pozivam gospodina Jasena Mesića da ju sazove hitno. Tražimo i da u Sabor dođe ministar unutarnjih poslova te da se održi plenarna rasprava, da čujemo zašto je policija neefikasna kada se radi o prijetnjama novinarima i kako to da od 90 slučajeva ne uspijevaju riješiti ni jedan", pozvao je Stazić, a prenosi Hina.

Jasen Mesić, predsjednik Odbora, pozvao je da se sve prijetnje prijave policiji pa neka institucije rješavaju te probleme.

branka valentić postNeugodno iskustvo s prijavom prijetnji policiji ravnateljica Hine objavila je na svojem Facebook profilu (SCREENSHOT: Facebook)

„Osobno bih prije otišao u nadležnu policijsku postaju i prijavio nego što bih to objavio na Facebooku. Slažem se da se o tome provede rasprava na odboru. Zasigurno će kolege zadužene u MUP-u za istrage po tim pitanjima moći reći nešto više o rezultatima", rekao je Mesić nakon što je više saborskih klubova zatražilo hitno organiziranje tematske sjednice Odbora za medije.

No, upravo je postupanje institucija ono što zabrinjava. Tako je Branka Valentić na svojem Facebook profilu objavila kako ju je „nekidan ispitao murjak na prvoj policijskoj koji je smatrao da mi naglas mora čitati dijelove pisma kojeg sam dobila i usput doživljavati mini- orgazme čitajući 'kujo-kučko'. Sramite se, stoko primitivna, zla i pokvarena“, opisala je neugodno iskustvo obraćanja institucijama ravnateljica Hine.

Ispada, dakle, da treba učiniti upravo suprotno od onoga što predlaže Jasen Mesić da pustimo institucije da rade svoj posao. Treba konačno ispitati kako ga to obavljaju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".