KORAK NAPRIJED ILI NAZAD: Cenzura govora mržnje na internetu

M.S.

9. lipnja 2016.

KORAK NAPRIJED ILI NAZAD: Cenzura govora mržnje na internetu

Najveće internetske kompanije, među kojima i društvene mreže Facebook i Twitter, YouTube i Microsoft potpisale su s Europskom komisijom novi kodeks ponašanja po kojem su dužne u roku od 24 sata ukloniti sa svojih platformi svaki primjer govora mržnje, javlja sarajevski Media centar.

„Institucije EU su inicijativu dodatno potakle nakon terorističkih napada u Parizu i Briselu, uočivši da su porast rasnih tenzija, popularnost desničarskih politika i aktivnost ISIS-a na društvenim mrežama neki od faktora koji doprinose rastu govora mržnje na društvenim mrežama”, stoji u tekstu koji potpisuje redakcija.

Dok povjerenica EU za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, Vĕra Jourová ovaj potez predstavlja kao korak naprijed u osiguravanju interneta kao mjesta slobodnog i demokratskog izražavanja, pojedine organizacije za zaštitu slobode govora osudile su ovaj dogovor. Utjecaj država na sadržaj društvenih mreža sve je značajniji, navodi se u tekstu, a tehnološke kompanije ga podržavaju. 

„Twitter je od sredine 2015. godine suspendovao više od 125.000 naloga koji se povezuju sa terorizmom, dok je Facebook sa njemačkom vladom u septembru prošle godine sklopio dogovor o borbi protiv govora mržnje na webu, zbog čega su osnivači tih mreža bili mete prijetnji ISIS-a”, kaže se u tekstu koji možete pročitati ovdje.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: pixabay