ŠOKANTNE ISPOVIJESTI IZRAELSKIH VOJNIKA: Razarali smo Gazu nasiljepo, civilima nismo dopustili bijeg

Wadih Awawdeh/ Al Jazeera

7. svibnja 2015.

ŠOKANTNE ISPOVIJESTI IZRAELSKIH VOJNIKA: Razarali smo Gazu nasiljepo, civilima nismo dopustili bijeg

Izraelska nevladina organizacija "Prekid šutnje" objavila je priznanja i svjedočenja o zločinima koje je Izrael počinio tijekom prošlogodišnje agresije na Gazu. U svjedočenjima sedamdesetak vojnika i časnika iz regularne i rezervne izraelske vojske, razotkrivena je politika "brzog povlačenja okidača".

"Bili smo u stanju ludila, pa smo uništili cijela naselja u Gazi. Bombardirali smo palestinske domove naslijepo, a stanovnicima nismo dali priliku za bijeg", opisuje jedan od intervjuiranih vojnika, dok drugi otkriva kako je izraelska vojska promijenila taktiku u svojim direktivama o borbi, pa su postojale i instrukcije da se ubije svaki građanin koji otvori prozor.

Primjer strategije desio se u četvrti Khaza'a, gdje su, nakon dojave da se u jednoj zgradi skriva vođa otpora, stanovnici imali samo 26 sekundi za bijeg prije nego što je zgrada raznesena iz zraka. Na isti su način uništeni deseci domova, samo zato što se nalaze na strateški važnim položajima odakle se mogu nadzirati objekti koje je zauzela izraelska vojska.

"Bilo je dovoljno da se za neku stambenu zgradu kaže da predstavlja prijetnju, pa da bude raznesena", priznao je jedan vojnik.

U razgovoru za Al Jazeeru, Avner Jafariaho, jedan od lidera organizacije "Prekid šutnje", rekao je da su njegovi prijatelji i on ostali iznenađeni kad su se časnici i vojnici obratili njima nakon završetka agresije i otkrili im izmjene koje je vojska provela u procedurama o "otvaranju vatre".

Više o svjedočenjima izraelskih vojnika pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: BTSelem