VELIKA PARA, PUNO KROKODILA: Hrvatski nogometni savez zaradio 19,7 milijuna kuna

Hina

20. travnja 2015.

VELIKA PARA, PUNO KROKODILA: Hrvatski nogometni savez zaradio 19,7 milijuna kuna

Hrvatski nogometni savez (HNS) u 2014. godini je ostvario dobit od je 19,7 milijuna kuna, objavljeno je na redovnoj Skupštini HNS-a koja je u ponedjeljak održana u zagrebačkom hotelu Westin. HNS je u protekloj godini imao 164,7 milijuna kuna prihoda, te 144,9 milijuna kuna rashoda. Za ovu godinu je plan prihoda 105 milijuna kuna, a rashoda 140 milijuna kuna. "Iza nas je bogata godina u kojoj smo bilježili sjajne rezultate. Hrvatska je prepoznata nogometna sila, a ispred nas je mnogo projekata", naglasio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Zanimljive su i brojke koje su predstavnici hrvatskog nogometa morali uplatiti na račun Uefe za razne kazne zbog huliganskog ponašanja navijača. U posljednjih sedam godina klubovi i HNS su platili ukupno 2,1 milijuna eura; najviše Hajduk 721.000 eura, Dinamo 675.000, HNS 421.000, a Rijeka 285.000 eura.

"HNS je pokrenuo akciju 'Moja tribina' u sklopu borbe protiv rasizma, diskriminacije i nasilja na nogometnim tribinama. Međutim, posljednji događaji kada su napadnuti čelnici HNS-a i izbornik Kovač pokazuju nam kako je ispred nas još dug i težak put", naglasio je Šuker poručivši kako Uefa inzistira na programu 'Respect' i nultoj stopi tolerancije na diskriminaciju i rasizam.

Na Skupštini su dodijeljene nagrade "Trofej podmlatka", najviša priznanja HNS-a za doprinos razvoju nogometa. Za 2014. dobili su ih Ivica Grnja, Ante Ivković i Ivica Perković. Zbog usklađivanja statuta HNS-a s novim Zakonom o udrugama izvršni predsjednik Damir Vrbanović je postao izvršni direktor, a za likvidatora je izabran odvjetnik Nikola Badovinac. Usvojen je i novi Disciplinski pravilnik.

Detalj sa Skupštine HNS-a (FOTO: HNS)

Na Skupštini su odbijene žalbe Marija Darmopila i Danijela Mađarića koji su doživotno isključeni iz nogometa zbog sudjelovanja u aferi 'Offside'. Obojica su tražila ukidanje doživotnih zabrana, no njihovi zahtjevi su odbijeni. Prisutnim skupštinarima se obratio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Vedran Mornar koji je naglasio kako su MZOS i HNS partneri koji moraju razgovarati.

"Možda to posljednjih godina nije bilo tako. Međutim, problema ima i bez svađe. Zajedničkim radom trebamo sudjelovati na poboljšanju nogometa. I moramo težiti onome što se danas događa u hokeju. Ako jedan navijač baci čašu, drugi ga navijači sami izbace iz dvorane", istaknuo je ministar Mornar.

Predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Siniša Krajač pružio je podršku HNS-u naglasivši kako "nogometni savez ne radi samo za dobrobit nogometa već i za cijelokupni hrvatski sport".

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: HNS