ŠKOLA ZA PRIMJER: Učenici proizvode sokove od voća iz školskog voćnjaka

Lupiga.Com

22. listopada 2017.

ŠKOLA ZA PRIMJER: Učenici proizvode sokove od voća iz školskog voćnjaka

Tu i tamo postoje takve škole, koje su pozitivan primjer obrazovanja na ovim prostorima. Jedna od njih je i Poljoprivredno-prehrambena škola u bosanskohercegovačkom Prijedoru. Naime, prošlog mjeseca je ta škola dobila liniju za proizvodnju prirodnog soka, a učenici taj sok prave od voća koje dolazi iz školskog voćnjaka. 

No, to nije sve, u istoj školi, učenici koji su odabrali poljoprivredu kao svoje buduće zanimanje prave i sir, marmelade te razne vrste zimnice, a prodajom tih proizvoda pokrivaju osnovne troškove održavanja njihove prakse.

„Nemamo veliki kapacitet proizvodnje pa nam je kvalitet broj jedan. Nije nam interes velika količina i zarada, nego da djeca imaju stručnu praksu. Njihova spremnost nakon završene škole neće biti upitna“, kaže Suzana Mršić, profesorica Poljoprivredno-prehrambene škole Prijedor, za Nezavisne novine. Objasnila je kako prave stopostotne prirodne sokove, a proizvodit će sokove od jabuke i kruške, ovisno od sezone i sokove od višnje, mrkve i cikle. Linija za proizvodnju sokova, inače, pomoć je švicarske Vlade.

Prijedor
Škola prepoznata kao ustanova čiji učenici pronalaze posao godinu dana nakon završetka školovanja (FOTO: poljpd.org)

Sama škola posjeduje voćnjak u okviru prakse za poljoprivredne tehničare, a na njemu su posađene jabuke raznih sorti. Sve proizvode koje naprave, objašnjava profesorica, prodaju građanima, profesorima i roditeljima učenika. Primjerice, sok od jabuke se prodaje po cijeni od oko šest kuna u povratnim staklenim bocama, ili za oko deset kuna, u nepovratnoj ambalaži. Za prodaju također imaju prigodno mjesto – opremljeni školski prostor.

„Odlična je ideja da se škole opremaju kako bi se djeca upoznala sa različitim tehnologijama. Linija koju smo dobili je između industrijskog i zanatskog tipa, pa učenici učestvuju u svim fazama rada - od pripreme do krajnjeg proizvoda, a odgovornost za operaciju preuzimaju samostalno", kaže profesorica, dok Momir Širko, koordinator za privatni sektor programa "Prilika plus", u koji je uključena i Poljoprivredno-prehrambena škola, kaže kako je ova škola prepoznata kao ustanova čiji učenici pronalaze posao godinu dana nakon završetka školovanja.

"Meni je najzanimljivija proizvodnja sira i soka od jabuke, jer je proces jako zanimljiv za posmatranje. Prije srednje škole nisam imala iskustva, a ovdje sam naučila mnogo toga što bih mogla primijeniti poslije i lakše pronaći posao", rekla je za Nezavisne učenica četvrtog razreda ove škole, Medina Ramić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: poljpd.org