UBILI SU MEDU MAGLIĆA: „Svi smo zgranuti! U Nacionalnom parku je trebao biti najzaštićeniji!“

L.T.

20. lipnja 2022.

UBILI SU MEDU MAGLIĆA: „Svi smo zgranuti! U Nacionalnom parku je trebao biti najzaštićeniji!“

Medvjed Maglić, kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćene u Republici Srpskoj, pronađen je mrtav, odnosno nezakonito odstrijeljen na teritoriji posebnog lovišta “Zelengora” u Gacku, objavila je banjalučka organizacija Centar za životnu sredinu.

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin i apelujemo na javnost i sve građane koji imaju informacije o ovom ili sličnim slučajevima da ih prijavljuju policiji i nadležnim organima. Apelujemo i na upravljače prirodnih područja da pojačaju kontrole i suzbiju kretanje naoružanih ilegalnih posjetilaca", stoji u priopćenju Centra za životnu sredinu.

Truplo ubijenog medvjeda (FOTO: Centar za životnu sredinu)

Da je medvjed ubijen otkrio je interventni tim Centra za životnu sredinu, koji je sudjelovao i u aktivnostima stavljanja ogrlice za praćenje. Kad su utvrdili da signal već neko vrijeme primaju s jednog mjesta, otišli su na lokaciju i pronašli truplo ubijene životinje.

U istragu ovog slučaja je uključena policija, a iz Centra za životnu sredinu poručuju da se nadaju da će počinitelji biti otkriveni te da će dobiti najveće moguće kazne. Vrijeme je, navode, "da se počnu kažnjavati izvršitelji zločina nad prirodom, jer tanka je granica između prirode i društva".

"Ti ljudi su među nama i mogu se vrlo lako isto odnositi i prema svojoj najbližoj okolini", poručili su iz Centra za životnu sredinu.

Posljednji pozdrav Magliću (FOTO: Centar za životnu sredinu)

Aleksandra Anja Dragomirović, koordinatorica projekta “Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida” koji provodi Centar za životnu sredinu, ovim povodom je dala vrlo emotivnu izjavu.

"Samo nešto više od mjesec dana smo uspjeli da budemo ponosni i sretni gledajući kuda se dragi medo Maglić kretao, plivao. Uživao je u nekim od najljepših pejzaža naše zemlje, plivao po zelengorskim jezerima, razgledao kanjon gornjeg toka Neretve, tražio mir u Nacionalnom parku Sutjeska. Nije ga našao!", kaže Dragomirović.

Krivolovci su ga ubili na Sutjesci (FOTO: Centar za životnu sredinu)

Objašnjava kako su svi koji su učestvovali u ovoj aktivnosti te postavljanju prve ogrlice za telemetrijsko praćenje zgroženi činjenicom da je tako malo vremena prošlo od kada su mu izmjerili nepunih 150 kilograma i zaključili kako će tek rasti i razviti se u "pravog medonju", dostojnog staništa koje nastanjuje.

"Nažalost surovo i kukavičko srce nekog 'junaka' je prekratilo ovaj nevini život. U granicama Nacionalnog parka Sutjeska, tamo gdje je trebao biti najzaštićeniji nastradao je medo Maglić koji je ponosno trebao nositi ime naše najviše planine dugo godina”, zaključuje Aleksandra Anja Dragomirović.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Centar za životnu sredinu