ŽUPANIJSKI SUD: Bandić može obavljati gradonačelničku dužnost

Hina

10. travnja 2015.

ŽUPANIJSKI SUD: Bandić može obavljati gradonačelničku dužnost

Prema neslužbenoj informaciji, koju je u petak poslijepodne objavilo nekoliko hrvatskih medija, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je da gradonačelnik Milan Bandić, koji se u istrazi u aferi Agram ponovno brani sa slobode, može obavljati svoju dužnost. Zamjenik glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Ratko Šćekić ranije je u petak potvrdio da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku, ali da ona službeno neće biti objavljena prije nego što ju prime Uskok i Bandićeva obrana. Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković u izjavi za Hinu kazao je da još nije dobio tu odluku te da je i ne može dobiti prije ponedjeljka kada je prvi sljedeći radni dan zagrebačkog Županijskog suda. Isto je rekao i glasnogovornik Uskoka Vuk Đuričić.

Šćekić je novinarima ispred Županijskog suda poslijepodne kazao da je izvanraspravno vijeće u petak donijelo odluku, ali da ona nije dostavljena strankama. "Nema smisla da stranke odluku doznaju iz medija. Praksa je i običaj da prvo stranke dobiju odluku pa da se ona tek onda priopćiti medijima", kazao je Šćekić.

Osim izvanraspravnog vijeća o slučaju zagrebačkog gradonačelnika u petak je odlučivao i sudac istrage koji je odbio novi zahtjev Uskoka da se Bandiću ponovno odredi istražni zatvor te da mu se "oduzme" jamstvo od 15 milijuna kuna.

Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman izjavila je nakon ročišta da je sudac istrage odbio Uskokov prijedlog, dodajući da će se na takvu odluku žaliti nakon što ju dobiju napismeno. "Kada dobijemo odluku uložit ćemo žalbu, a što će biti odredit će vijeće", kazala je Krizman novinarima okupljenima ispred zgrade suda na Zrinjevcu.

Šćekić je kazao da je novi zahtjev da se Bandiću odredi istražni zatvor sudac istrage Zdenko Posavec odbio uz zaključak da nema opasnosti da bi na slobodi ponovio kazneno djelo i utjecao na svjedoke.

Upravo iz tih razloga Bandić je 10. ožujka vraćen u istražni zatvor, a odlukom istog suca oduzeta mu je i jamčevina od 15 milijuna kuna koju je još u studenome uplatio za obranu sa slobode u tzv. slučaju Agram.

No, upravo je ta odluka od 10. ožujka jedna od tri rješenja zagrebačkog Županijskog suda koje je Ustavni sud ukinuo u četvrtak, kada je naredio da se Bandić odmah pusti na slobodu.

Bandić i obrana bez komentara

Bandić je u petak, prvog dana nakon puštanja iz Remetinca, na ročište kod suca Posavca u pratnji svojih branitelja došao nešto iza 14 sati, a novinarima nije želio davati izjave. Ni njegovi odvjetnici također nisu htjeli ništa komentirati, a kada su nešto prije 15,30 sati izlazili iz sudske zgrade novinarima su poručili da za informacije pitaju tužiteljstvo.

Obavještavajući nau petak svojoj internetskoj stranici o novom zahtjevu da se Bandića vrati u Remetinec Uskok je pojasnio da je takav prijedlog podnesen "imajući u vidu da je okrivljeni postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke".

Gotovo istovremeno kada je objavljeno Uskokovo priopćenje predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić najavio je da će "tijekom dana" sudsko izvanraspravno vijeće odlučiti o mjerama opreza pod kojima je Bandić u studenom prošle godine pušten da se brani sa slobode, među kojima je i zabrana obavljanja dužnosti.

Na pitanje može li sud tom odlukom Bandića "vratiti na posao" Turudić je kazao: "Danas će biti o tome odlučeno, shodno odluci Ustavnog suda".

Prihvaćajući Bandićevu ustavnu tužbu Ustavni je sud u četvrtak ukinuo tri rješenja zagrebačkog Županijskog suda donesena u ožujku ove godine. "Podnositelj se ima odmah pustiti na slobodu, a jamčevina uplaćena u državni proračun ima se vratiti na depozitni račun Županijskog suda u Zagrebu", navodi se u odluci Ustavnog suda koja je po zakonu izvršna i obvezna za ostale sudove. Bandićevi branitelji Ustavnom su se sudu obratili nakon posljednjeg rješenja o pokretanju i proširenju istrage u slučaju Agram u kojem ga se tereti za poticanje na davanje lažnog iskaza, krivotvorenje dokumentacije i sprječavanje dokazivanja.

Jamčevina od 15 milijuna kuna vraćena u sudski depozit

Jamčevina koja je odlukom Ustavnog suda vraćena u sudski depozit u državnom je proračunu završila nakon što je zagrebački Županijski sud, u naknadno ukinutoj odluci, prihvatio tvrdnje tužiteljstva da je Bandić 'utjecao' na Uskokovu svjedokinju Vidu Demarin koja je, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da mu je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Time je potkrijepila sumnje tužiteljstva da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zaklade sačinio i potpisao antedatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su pronađene tijekom pretraga, među ostalim i u Bandićevoj vikendici, iako su umjetnine zapravo bile poklonjene njemu.

U aferi Agram Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: FAH/Hina