ANTIFA FEŠTA KAKVU JOŠ VIDJELI NISTE: Ogromnim plamenom Zagreb slavi 70. godišnjicu oslobođenja

Ana Benačić

28. travnja 2015.

ANTIFA FEŠTA KAKVU JOŠ VIDJELI NISTE: Ogromnim plamenom Zagreb slavi 70. godišnjicu oslobođenja

Bliži se obilježavanje 70. godišnjice oslobođenja Grada Zagreba od nacifašističke okupacije. Uz višednevni službeni edukativni i svečani program Saveza antifašističkih boraca, proslava godišnjice bit će izuzetno zanimljiva zahvaljujući entuzijazmu Mreže antifašistkinja Zagreba. Kulminirat će u večer 8. svibnja oživljavanjem Trnjanskih kresova na sjevernoj obali Save kod kluba Močvara, na autentičnoj lokaciji ulaska narodnooslobodilačkih snaga u grad. Vatra se pali kad padne noć uz pjesmu zborova i druženje na travi, nakon čega slijedi šesti Antifa night. No, sam program počinje nekoliko sati ranije i to dijeljenjem najnovijeg broja "Nepokorenog grada" te finalizacijom grafita "Oslobođenje". Štoviše, cijeli će sljedeći tjedan biti nakrcan kulturnim događanjima s istom temom.

Već 5. svibnja u podne otvara se izložba "Oslobođenje Zagreba" u holu Gradskog poglavarstva (Trg Stjepana Radića 1), čiju organizaciju potpisuje Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZUABA). 

BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture u 20 sati u napuštenom prostoru trgovine Perlica u Zvonimirovoj 42 otvara vrata izložbe "Oslobođenje Zagreba, bilješke za rekonstrukciju" koju postavljaju Goran Sergej Pristaš i Mila Pavićević u suradnji s Dariom Belićem, Nikolom Šerventićem, Dinom Šertovićem i Inom Zeljakom, studentima druge godine studija snimanja - usmjerenje fotografija, Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izložba predstavlja arhivske foto i video materijale, kao i materijale nastale manipulacijom (pokretne) slike, zvuka i teksta, kolažiranjem i montiranjem. Tijekom trajanja izložbe odvijat će se intervencija u javnom prostoru i snimanje video spomenika filmu Oslobođenje Zagreba.

 Srijeda 

Za srijedu ZUABA sprema tribinu pod nazivom "Zagreb u NOB-u" u 10 sati u Tribini Grada Zagreba, na adresi Kaptol 27 A. U organizaciji Centra za mirovne studije i Antifašističke lige RH u 18 sati u Kući ljudskih prava (Selska cesta 112c) održat će se tribina "Antifašizam danas".

MAZ će, pak, u 19 sati u Ulici Pavla Hatza 16 ugostiti povjesničara mlađe generacije Milana Radanovića, koji je prošle jeseni, nakon temeljitog pretresanja arhiva napravio prikaz bitaka antifašističkih snaga za Beograd i objedinio ih u knjizi "Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944." Radanović će na predstavljanju knjige govoriti o povijesnom značenju oslobođenja Beograda i poraza snaga njemačkog okupatora i kolaboracionista u Srbiji u jesen 1944. godine.

 Četvrtak

ZUABA za četvrtak najavljuje dvije komemoracije za borce Narodnooslobodilačke borbe i žrtve fašističkog terora. Zagrebačka će se održati u Spomen-parku Dotrščina u Dubravi u 10 sati ujutro, a u 13 sati će se odati počast borcima i žrtvama na području Zagrebačke županije i to kod Spomenika NOB u Vrbovcu. 

 A onda - petak

Sam dan oslobođenja, 8. maja, započet će također odavanjem počasti borcima Narodnooslobodilačkog rata na Grobnici narodnih heroja na Mirogoju te polaganjem cvijeća na Partizanskom groblju, s početkom u 9 sati. Nakon toga slijedi Svečana zajednička sjednica Gradske Skupštine Grada Zagreba, Skupštine Zagrebačke županije, Uprave Grada Zagreba i uzvanika u Starogradskoj vijećnici u 11 sati. 


Davni 11. svibnja 1945. - miting oslobođenja sa 100.000 građana na Trgu Republike (FOTO: Muzej Grada Zagreba)

A onda kreće zabava. Prema Močvari najranije kreće dio kolektiva "Grafiti na gradele", koji će na izabranoj lokaciji oslikati - "Oslobođenje". Mladi zagrebački writeri Chez i Marck planiraju likovno odaslati poruku o antifašizmu, koji u gradu, unatoč svemu, neprestano tinja.

Za 17 sati poslijepodne najavljena je priprema krijesa, dijeljenje novog broja časopisa Nepokoreni grad, druženje na travi i klopa te početak radionica političkog plakata "This town needs posters", također kod Močvare. "This Town Needs Posters" je dvojac koji se bavi grafičkim oblikovanjem i ručnim tiskom plakata. U radu se za izradu tipografije koriste lako obradivim materijalima, njihovim teksturama i jednostavnim tipografskim kompozicijama. Nesavršenost ručnog postupka tiska i greške uslijed zanatskog neznanja, kažu, prihvaćaju kao dio estetike plakata.

Kada se postignu svjetlosni uvjeti, oko 19.30 sati, pali se krijes i to uz glazbenu pratnju zborova Čipkice, Hor, Le Zbor i Praksa. Druženje uz vatru i pjesmu potrajat će dok klub Močvara ne otvori vrata za posjetitelje šestog Antifa nighta, na kojemu nastupaju Oi Polloi (Edinburgh), Red Union (Novi Sad), Gypsy Mafia (Zrenjanin), Fetbojsi (Zagreb), Nature Boys (Kansas City) i Akromatopsija (Zagreb). Mladi MAZ-ovci upozoravaju da će se karte prodavati isključivo u pretprodaji u Dirty Old Shopu u Tratinskoj 18 i da ih neće biti na ulazu u Močvaru.

Subota

Program se službeno zaključuje tek u subotu, 9. svibnja i to Festivalom poezije otpora Uvijek u Spomen-parku Dotrščina. Ovo je prvo izdanje ovog festivala, koji život započinje s temom antifašizma i to u 18 sati.

Svi koji žele znati više o obilježavanju 70. godišnjice oslobođenja Zagreba, informirati se mogu na istoimenoj Facebook stranici na kojoj MAZ-ovci već mjesecima zagrijavaju građane za ovaj događaj. Ondje se može pronaći čitavo mnoštvo interesantnih povijesnih fotografija, ulomaka iz literature i medija, borbena glazba i filmovi te povijesni dokumenti i fotografije spomenika posvećenih otporu i porazu fašizma u Hrvatskoj. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: arhiva Saveza antifašističkih boraca Hrvatske

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".