Bolonjska deklaracija, sve što niste znali, ili možda i jeste

rosula

25. travnja 2005.

Bolonjska deklaracija, sve što niste znali, ili možda i jeste

Primorac u akciji. Rez 25, scena bez broja po tko zna koji put. Opet se priča o Bolonjskoj deklaraciji i o tome kako je vrijeme da studenti budu autoritet profesorima, a ne obratno. Profesori koji "ruše" hrpu studenata smatra se kao osobe koje ne mogu nikoga ničemu naučiti, pa automatski gube posao. Pitanje je samo hoće li i ovaj projekt ministra Primorca, ili Zamorca, kako vam drago, pasti u vodu

Primorac u akciji. Rez 25, scena bez broja po tko zna koji put. Nedavno je Vjesnik objavio dodatak pod nazivom Bolonjski proces. I tamo sve piše divno, krasno i bajno, nema ispita vrednuje se studentski rad, dolasci na predavanja, pisanje eseja, aktivnost na predavanju, došlo je vrijeme da studenti budu autoritet profesorima, a ne kako je bilo dosad. Studenti dobro znaju koliko vremena izgube po knjižnicama, sveučilišnim ili znanstvenim, na bespotrebno pisanje seminarskih radova koje profesori onako elegantno bace u smeće, a da niti ne pogledaju taj mukotrpni rad. Sad je došlo vrijeme kad će oni to morat iščitavati i vrednovati, kad će student znati da nije vrijeme uzaludno potrošeno.

U novom sustavu svi prolaze kroz sistem ocjenjivanja, i studenti i profesori. Neće više biti toga da samo nekolicina ljudi prolaz ispit, a ostali "padaju", kako se to popularno naziva. Postojat će netko tko će ocjenjivati i njih, jer, kako donosi Bolonjska deklaracija, profesor koji baci hrpu studenata smatra se nesposobnim za rad, ne može prenijeti znanje, ne može određenu grupu ničemu naučiti pa kao takav ne zavrijeđuje profesorsku titulu i automatski gubi posao. Zvuči gotovo nevjerojatno da će to sve biti tako dobro, samo pitajte sve intelektualce koliko su oni muke imali da "odrade" svoje diplome, kada se od njih tražilo 80%, a sada se traži svega 40-50%. Znači li to da od sljedeće akademske godine neće više samo 30% upisanih završavati taj studij već da će se postotak promijeniti na korist studenata.

OK, bit će mi drago što više neće studenti štrebati pustu literaturu, jer im se ne smije dati više od jedne knjige za ispit, skupljat će se bodovi - i to na taj način da će se poentirati za dolaske na predavanja, esej, aktivnost na satu te vaš osobni projekt, ukoliko ste u toj mjeri inovativni. Nameće se zaključak da ukoliko ste skupili bodove na predavanjima ispit vam je samo formalnost, obavili ste više od polovice svog zadatka i uspješno prošli godinu i ako vas je volja i imate novaca s određenim brojem bodova možete se slobodno sljedeći semestar prebaciti npr. na Sorbonu ili pak otići u Padovu.

Eh, postoji i vic u svemu tome - jer nitko, apsolutno nitko, pa ni dotični gospodin Primorac ne spominje što će biti s onim studentima koji su sad na drugoj ili trećoj godini studija. Neki kažu da nastavljaju po starom, neki pak da će imat mogućnost izbora. Neki profesori ih ucjenjuju ako se ne prebace na novi sustav studiranja, oni će i dalje od njih nastavit tražiti 80% znanja uz pregršt literature. Ako se prebace, studirat će godinu dulje, jer je novi princip 3+2+3, poslije 5 godina ste mag. magistar struke, a nipošto mr. magistar znanosti, te uz dodatne 3 godine stječete doktorat. Pitanje je hoće li i ovaj projekt ministra Primorca, ili Zamorca, kako vam drago, pasti u vodu zajedno sa  sadašnjom vlasti i hoće li kao najveći gubitnici izaći studenti s izgubljenim godinama studija?