BRAVO ZAGREPČANI: Bojkot Horvatinčićeve terase na Cvjetnom

A.B.

20. prosinca 2016.

BRAVO ZAGREPČANI: Bojkot Horvatinčićeve terase na Cvjetnom

Nije svaki dan isto, ali u nedjelju je ogromna terasa koju je na Cvjetnom, usprkos negodovanju građana, podigao Tomislav Horvatinčić, zjapila prazna - otkriva post Spomenke Škorić objavljen u Facebook grupi “Zakaj volim Zagreb”. Dok Advent u Zagrebu puni uglavnom sve ugostiteljske objekte, naročito vikendom, spornu terasu većina Zagrepčana koji znaju o kakvom se poslu radi, izgleda, uspješno izbjegava. Ovaj je fenomen, za koji se nadamo da će potrajati i proširiti se na slične "poduzetničke pothvate", tim značajniji jer ne radi se ni o kakvoj na veliko najavljivanoj akciji već naprosto reakciji građana koji ne žele puniti džepove onima koji ne drže do grada i njegovih stanovnika.

Podsjetimo, prvu glomaznu metalnu konstrukciju za terasu ispred, jednako na silu izgrađenog shopping centra Hoto Cvjetni, Horvatinčić je nakon najavljenog prosvjeda građana, a po nalogu gradonačelnika koji je prijetio da će pronaći "odgovorne", morao ukloniti. Nije, međutim, prošlo niti tjedan dana, a na Cvjetnom je počela nicati nova konstrukcija, a gradonačelnik Milan Bandić promijenio je retoriku. Umjesto terasa koje su okupirale Cvjetni trg odlučio je s njega ukloniti – cvijeće. Zagrepčani su ponovo reagirali, nekoliko stotina njih došlo je na nekad najljepši zagrebački trg kako bi na pločniku, gdje je to gradonačelnik cvjećarima zabranio, položili cvijeće.

CVJETNI PREPUN CVIJEĆA (FOTO): Građani brane dušu nekada najljepšeg zagrebačkog trga

Ovoga puta nije ih trebalo ni pozivati, građani Zagreba i u adventskoj gužvi odlučili su birati gdje će sjesti i kod koga potrošiti svoj novac.

Cvjetni trg
Ovako su građani reagirali kad su cvjećari morali maknuti cvijeće s pločnika (FOTO: Hina)

"Nikakav bojkot nije bio najavljen, ali ja sam primijetila u nekoliko prolazaka Cvjetnim da je terasa uglavnom prazna, ili sjedi svega nekoliko gostiju, dok su sve ostale terase pune. Tu večer sam bila vani s prijateljicama i tražile smo gdje ćemo sjesti pa kako je terasa od Horvatinčića i dalje bila pusta, fotkala sam to. Sjele smo nedaleko Trga Bana Jelačića, a kad smo se oko 20 sati vraćale, ponovo preko Cvjetnog, terasa je i dalje bila avetinjski prazna. Fotografirala sam ponovo i objavila slike na Facebook grupi 'Zakaj volim Zagreb'", rekla je za Lupigu Spomenka Škorić odlučna i dalje izbjegavati Horvatinčićevu terasu i uvjerena kako nipošto nije jedina koja tako razmišlja.

"Neka on samo plaća sebi reklame, mi ćemo ga bojkotirati i dalje", poručila je.

Dijelom su bojkotu mogle doprinijeti i paprene cijene u Horvatinčićevom lokalu. Kava je 14, a čaj 20 kuna napisala je u komentarima jedna članica grupe. Konačno, ima dana kad je i Horvatinčićeva terasa puna, upozorili su pojedini komentari ispod posta, dok su drugi pozvali i na bojkot kafića koji je zaklonio skulpturu Sunce poznatog kipara Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici.

Slučajno ili ne, lijepo je vidjeti da građani otkrivaju bojkot kao jedan od načina da izraze svoje mišljenje. Posebno je to primjerena reakcija na pohlepu koja bezobzirno guta javni prostor s ciljem da upravo na građanima kojima otima – zaradi.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Spomenka Škorić