CD koji morate imati

Ivor Car

17. ožujka 2008.

CD koji morate imati

Ponajbolji bend na ovim prostorima u prodaju je pustio svoj novi album. Neki su već pogodili kako se radi o Mostar Sevdah Reunionu i albumu 'Emina', nazvanom po jednoj od najljepših sevdalinki svih vremena, nastaloj na tekst nezaboravnog Mostarca, Alekse Šantića. Kakvi se sve bezvremenski stihovi, osim 'Emine' nalaze na novom albumu M.S.R.-a, doznajte u nastavku, nakon čega ćete se zapitati – nije li ovo CD koji moram imati

 

1. emina
2. da zna zora
3. oči moje kletvom bih vas kleo
4. kiša pada, trava raste
5. iz tiha me glava boli
6. sjećaš li se djevo bajna
7. jesi li čula dušo
8. sedamdeset i dva dana
9. kad ja pođoh na bentbašu
10. karanfile uspomeno stara
11. karanfile cvijeće moje
12. sjećaš li se kad si lani
13. mila majko šalji me na vodu
14. vranjanka

Nakon promjena u sastavu, ovako izgleda postava grupe danas:

Mustafa Šantić – harmonika, klarinet, vokal, klavir, soprano saksofon
Ilijaz Delić – vokal
Nedeljko – Neđa Kovačević – violina, vokal
Kosta Latinović – berde bas
Sead Avdić – bubnjevi
Mustafa Behmen – gitare
Branko Pavlović – basprim

Mostar Sevdah Reunion je jedan od najpoznatijih etno bendova u svijetu s područja Balkana. O njihovim nastupima i albumima izvještavaju napoznatiji glazbeni magazini u svijetu, specijalizirani za jazz i world glazbu. Najnoviji album pod nazivom „Emina“ donosi 14 obrada prelijepih bosansko-herecgovačkih sevdalinka odsviranih i otpjevanih u novim aranžmanima i uz vrhunsku studijsku produkciju.

Album otvara naslovna pjesma ''Emina'' u kojoj do izražaja dolazi prekrasna međuigra melankolične gitare, novog člana benda, Mustafe Behmena, te glasa i klarineta Mustafe Šantića. Vječita sevdah-balada i neformalna himna Mostara zvuči kao nikada do sada; tradicionalno i moderno u isto vrijeme. Već sljedeća pjesma ''Da zna zora'' nudi sasvim drugačiju atmosferu. Nakon početnog melankoličnog ugođaja, M.S.R. u furioznom ritmu izvodi jedan od najvećih tradicionalnih hitova na Balkanu. Ukupna dramaturgija pjesme, još više dolazi do izražaja u vrhunskom muziciranju, te izmjeni vokalnih dionica Mustafe Šantića, Neđe Kovačevića i Ilijaza Delića. M.S.R. se uvijek trudio postići dvije stvari: sačuvati originalnost sevdalinke i ponuditi suvremena viđenja tradicionalnih bosanskih melodija. Savršen primjer takvih nastojanja je pjesma ''Oči moje kletvom bih vas kleo''. Pjesma je maksimalno osuvremenjena izvrsnom i uvjerljivom ritam sekcijom, te nadahnutom interpretacijom Nedeljka Kovačevića. Ono što je za Jamesa Brown-a "Sex machine", to su za M.S.R. – „Oči“.
Sigurno najveći hit potencijal na albumu!

Poslje furiozne i energijom nabijene pjesme ''Oči moje kletvom bih vas kleo'', album se nastavlja tradicionalnom bosanskom baladom u izvođenju Mustafe Šantića. ''Kiša pada, trava raste'' – pjesma je koja vas od prvog trenutka uvlači u svoju bogatu teksturu i pomalo mračnu atmosferu. Solo na gitari Mustafe Behmena naprosto je neodoljiv i na najbolji način ocrtava atmosferu ove prekrasne i potresne balade. ''Iz tiha me glava boli'' – još je jedan primjer uspješnog prožimanja modernog i tradicionalnog. Upravo je fascinantno kako je M.S.R. uspio izvesti tradicionalnu pjesmu na klasični regge ritam, a da se u tome niti za trenutak nije izgubila suština i poruka ove stare bosanske pjesme.
Nakon kombinacije svjetskih ritmova i tradiocionalne bosanske sevdalinke, slijedi možda najljepša balada na albumu ''Emina''. ''Sjećaš li se djevo bajna'' je pjesma koju morate voljeti. Ovu beskrajno tužnu baladu, Mustafa Šantić, je otpjevao s puno unutrašnje energije, a gitarska pratnja Mustafe Behmena je jednostavna, ali krajnje uvjerljiva i funkcionalna. U sličnom stilu je napravljena i narodna pjesma ''Jesi li čula dušo?''. Ljubavna balada kao da je je preuzeta iz nekog davnog romantičnog filma.

''Sedamdeset i dva dana'' je vjerojatno još jedan od budućih standarda grupe M.S.R. Vesela pjesma sigurno će biti jedan od velikih koncertnih hitova. Pravi bosanski sevdah u novom ruhu. U nastavku albuma slijedi jedna od najpoznatijih bosanskih sevdalinka - ''Kad ja pođoh na bembašu''. Prekrasan orijentalni ton klarineta na početku pjesme samo je uvod u swingerski obojenu melodiju koja vas u trenutku osvaja plesnim ritmom i jednostavnošću. ''Karanfile uspomeno stara'' – pjesma je koja plijeni furioznim ritmom uz koga savršeno pristaje vokal Ilijaza Delića. Brzi ritam pjesme naprosto eksplodira iz sekunde u sekundu, a vokal Ilijaza Delića savršeno prati melodiju dodajući sve više energije.

Kako napraviti sevdah baladu za 21. stoljeće? M.S.R je ponudio odgovor pjesmom ''Karanfile cvijeće moje''. Ovo je pjesma koja spaja moderni jazz ugođaj i orijentalnu melodiju, te hrapavi blues vokala Ilijaza Delića. Potpuno neočekivano, ali krajnje efektno, pjesma završava odličnim gitarskim solom Mustafe Behmena u kojem on sa lakoćom miješa jazz, sevdah i blues. Izvrsno! ''Sjećaš li se kad smo lani'' je balada odsvirana u potnuno tradicionalnom stilu. Vrhunska izvedba Mustafe Šantića upotpunjena je odličnim solom na violini Nedeljka Kovačevića i prekrasnim harmonijama basprima Branka Pavlovića. ''Mila majko šalji me na vodu'' je još jedan primjer odlične kombinacije swinga i tradicionalnih bosanskih melodija. Uz veselu temu ženske zaljubljenosti i slatke neizvjesnosti savršeno pristaje veseli swingerski ritam.

Albuma zatvara balada ''Vranjanka''. Balkanska balada upakirana je u blues aranžman, sugestivno osnažen rock produkcijom bubnjeva i vrhunskom solo dionicom na klarinetu Mustafe Šantića. O vokalu Ilijaza Delića suvišno je trošiti riječi. Jednostavno najbolje! Osim visoke umjetničke vrijednosti „Emina“ sigurno ima i veliki komercijalni potencijal. Kao prvi singl sa albuma izabrana je pjesma „Oči moje kletvom bih vas kleo“. Radi se o pjesmi koja će van svake sumnje biti veliki hit. Snimanje spota za ovu pjesmu planira se na najatraktivnijm lokacijama u Mostaru. A tijekom 2008-e, M.S.R. planira veliku koncertnu turneju na prostorima BiH i bivše Jugoslavije.

Aquarius