Čudovišna glavetina!

Ivor Car

1. rujna 2003.

Čudovišna glavetina!

U današnjem svijetu ima svakojakih vrsta natjecanja kojima se nikada, ali baš nikada nećemo prestati čuditi. "Kod moje tetke paradajz k'o lubenica, a kod ujke jagode k'o dinje", poznate su stare lovačke ili bolje rečeno vrtlarske priče, ali ovo … ovo stvarno nije normalno i daleko je od bilo kakve lovačko-vrtlarske priče.

Već natjecanje, o kojem je u ovoj novici riječ, samo po sebi nije baš uobičajeno, ali kako rekosmo danas imamo svakojakih vrsta natjecanja, pa shodno tome ni ne čudi što, a gdje drugdje, nego u Sjedinjenim Američkim Državama postoji natjecanje kupusa! I to ne bilo kakvih kupusa, nego isključivo golemih kupusa, odnosno da budemo precizniji u izražaju- golemih kupusovih glavica.
Nije to ni neka novost budući da se natjecanje imena Giant Cabbage Weigh-in na Aljasci održava osmu godinu za redom. Dakle, nije čudno. No, čudan je kupus, jest ozbiljno! Kako i neće biti čudan? Pobjednička glavica (hmmm, a šta mislite o izrazu glavetina? ili možda glavurda?) kupusa teška je 35 kilograma. Teža od djeteta kojem je obitelj podvalila da na takmičenju predstavlja ponosnog uzgajivača, sigurno zdravog, čudovišnog kupusa. Ipak po nju je to ispalo vrlo dobro, jer osim što se napozirala, nagrada koju je njeno čudovište zaradilo je sasvim pristojna i iznosi 2 000 zelembaća.

A što biste rekli na kraju kada vam kažem kako kupus ove godine zapravo i nije baš rodio, jer rekorder, iz ne znam ni ja koje godine, težio je 47 kilograma. Pa 'ko će to pojest'?