Dođu nam pare!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Dođu nam pare!

Dok akademik Dušan Bilandžić predstavlja svoju novu knjigu nazvanu "Propast Jugoslavije i stvaranje moderne Hrvatske", aktualizira se pitanje nestanka ni manje ni više nego 589 milijuna američkih dolara. Novci su pripadali Narodnoj banci Jugoslavije! To nas i ne bi previše diralo da baš tih 589 milijuna nije predviđeno za raspodjelu ugovorom o sukcesiji, bivše SFRJ.
Dok akademik Dušan Bilandžić predstavlja svoju novu knjigu nazvanu "Propast Jugoslavije i stvaranje moderne Hrvatske", aktualizira se pitanje nestanka ni manje ni više nego 589 milijuna američkih dolara. Novci su pripadali Narodnoj banci Jugoslavije! To nas i ne bi previše diralo da baš tih 589 milijuna nije predviđeno za raspodjelu ugovorom o sukcesiji.
Jučer je na sastanku "Odbora za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ", koji je održan u Zagrebu, zatraženo objašnjenje od NB Jugoslavije i nekih drugih banaka.
Za nestanak novca saznalo se još prošle godine u Beogradu na sastanku istoga ovog odbora poprilično dugačkoga imena. Od srpskih predstavnika saznajemo da oni u Beogradu nemaju pojma gdje su te pare. One su bile na računima stranih banaka, koje sada tvrde da su oni izvjestili NB Jugoslavije o svim promjenama na tim računima, te da bi oni trebali znati gdje su novci. A eto oni neznaju.
Jedno je sigurno, novaca nema, a sigurno je i to da ih nitko nikada neće pronaći, eventualno će im netko ući u trag. Možda ih nikada u stvari nije ni bilo, a možda su u šumi.
Vjerojatnim pak smatramo da su s njima kupljene lijepe vile i brzi auti i da je se za njih pojelo puno, puno janjetine.