Dok se ne utvrdi istinitost optužbi o silovanju, Vukojeviću prijeti suspenzija

Ivor Car

9. svibnja 2006.

Dok se ne utvrdi istinitost optužbi o silovanju, Vukojeviću prijeti suspenzija

Sjećate li se Vice Vukojevića, nekadašnjeg saborskog zastupnika, a današnjeg suca Ustavnog suda? Ne sjećate? Nema veze, sjeća ga se jedna gospođa, Bošnjakinja, koja tvrdi da ju je za vrijeme rata u BiH, Vukojević silovao dok je bila u logoru HVO-a. Sjetio ga se po istom pitanju i Feral Tribune, još 1999. godine. Vice obećao tužiti, ali od tada ništa. Sedam godina poslije netko se dosjetio opet povući kobno pitanje

Mali osobni pakao za Vicu Vukojevića počeo je krajem 1999. godine kada je prvo Feral Tribune, pa potom i Nacional, objavio dijelove knjige "Molila sam da me ubiju - Zločin nad ženom Bosne i Hercegovine", tiskane samo par mjeseci ranije. Među brojnim potresnim svjedočanstvima našlo se i ono u kojem žena iz Stolca navodi da ju je tadašnji saborski zastupnik silovao dok je proživljavala svoje najteže dane u logoru Vojno nedaleko Mostara, pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane.

Riječ je o zaštićenoj svjedokinji Haškog suda, kojoj se ne smije otkriti identitet, ali je spremna kad-tad svjedočiti iako trenutno mirnim obiteljskim životom živi u dalekoj Švedskoj. Sam Vukojević je nakon optužbi procijedio kako se tu radi o "monstruoznim izmišljotinama". Međutim to nije sve, rekao je Vice tada kako u životu nije čuo za logor Vojno, kao i da ne poznaje nikoga tko bi mogao biti povezan s tim logorom. Potom je najavio da će tužiti i inače vrlo rado tuženi Feral Tribune, ali to se nikada nije dogodilo. Kao što to i uvijek biva, vrijeme je učinilo svoje ...

No, sedam godina poslije, Vesna Pusić, potpredsjednica istog državnog tijela čiji je član bio nekada i Vukojević, očito ne misli tako, pa je odlučila zatražiti suspenziju "uglednog" hrvatskog suca kojeg javnost pamti po nesvakidašnjem ispadu kada je svojoj kolegici iz saborskih klupa dobacio "manje pričaj, više rađaj". Eventualno suspendiranje potrajalo bi dok zadužena pravosudna tijela ne ispitaju istinitost tvrdnji o zločinu koji je navodno Vukojević počinio. Lavinu događanja, ovaj put nije pokrenuo Feral, već televizijska emisija Latinica koja je prije dva tjedna u emitiranom prilogu aktualizirala optužbe protiv "časnog suca", koji tom prilikom nije smatrao za shodno za istu emisiju komentirati ono za što ga se optužuje.

No, nemojte misliti kako Vesna i dalje udara po svemu što je hrvatsko, jer ovu inicijativu pokrenula je upravo kako bi se zaštitilo dostojanstvo suverene nam & nezavisne Republike Hrvatske. Prema njenim riječima, ako se ispostavi da Vukojević nije kriv, skida se ljaga sa imena države, a ukoliko ipak Vice jeste kriv tada ga trajno treba razriješiti dužnosti ustavnog suca i pokrenuti protiv njega sudski postupak. Preostaje nam vidjeti što će se izroditi iz ponovno aktualiziranog slučaja, a kao prvo, što će o svemu na sutrašnjem "aktualnom prijepodnevu" koje se s vremena na vrijeme upriliči u sabornici na Markovu trgu, reći vođa parlamentarne većine, dr. Ivo Sander.