Dom sportova pretijesan za TBF

Ivor Car

24. veljače 2006.

Dom sportova pretijesan za TBF

Nenadhebivi splitski The Beet Fleet sinoć je napunio zagrebački Dom sportova, doduše ne Ledenu dvoranu, već nešto skromniju Malu dvoranu i dokazao da postoje i oni koji kupuju karte za događaje na kojima ne nastupaju Škoro, Bulić i Thompson. Sve se sinoć poklopilo i imali smo čast prisustvovati spektaklu kojem su svoj obol dali i gostovanja Ede Majjke, nekadašnjeg TBF-ovca Lvkyja i klape Iskon

Nakon snimanja pljačke Podravske banke u Zagrebu, Cizar kreće na fotografiranje, dok iksx i moja malenkost slušamo i gledamo koncert s različitih lokacija, kako jedan drugome ne bismo kvarili dojmove. A dojmovi su definitivno pozitivni. I više od toga. Sve se poklopilo, a suludi splitski bend koji je na sceni već deset godina i koji je izdao tri fantastična albuma, napravio je odličnu atmosferu u kojoj su se čak i poslovično indisponirane tribine, potpuno razigrale.



Na žalost starih fanova TBF-a sinoćnji repertoar sastojao se uglavnom od pjesama s njihovog posljednjeg albuma, "Maxon Universal", koji je prošle godine sasvim zasluženo dobio pet Porina, iako su izvedeni i oni najveći hitovi s dva prethodna albuma kao što su "Malo san maka", "Odjeb" ili "Splitsko stanje uma" koji je poslužio kao odjavna špica. Što bi rekao iksx ovaj "najveći samostalni nastup u karijeri TBF-a zaokružio je jednu od svjetlijih domaćih glazbenih priča.", a vrijedilo bi dodati da prema našem iskustvu ovaj bend uživo nikada nije bolje zvučao.



Mnogi su ulazeći u dvoranu komentirali kako su se popularni Splićani trebali okuražiti i na zakup velike dvorane Doma sportova, jer mala je dvorana bila prepuna (oko četiri tisuće ljudi), a vani je ostao znatan broj zainteresiranih koji već dva dana prije koncerta nisu mogli kupiti karte. Dvoipolsatni koncert započeo je nabacivanjem kartonskih kutija s logom TBF-ovog irealnog sponzora - Maxon Universal.



Vrhuncem se zasigurno može smatrati izvedba odlično primljenog "Heroyjixa", nakon čega je uslijedio veliki hit "Alles gut" koji je sve prisutne podigao na noge i čijem izvođenju se priključio i nekadašnji član benda, a današnji producent Lvky koji se pojavio prikladno odjeven - u Hajdukovom dresu.



Cijeli spektakl, a slobodno koncert možemo tako imenovati, dokazao je da je TBF jednako dobar i u velikim dvoranama, kao i u manjim klupskim prostorima kakvima je do sinoć pribjegavao, jer sasvim je jasno da postoje ljudi koji će pogledati događaj na kojem ne nastupaju Miroslav Škoro, Thompson i Mate Bulić. Isto tako do izražaja je došla činjenica da bend ima tri podjednako dobra vokalista, jer uistinu se ne može reći da je sinoć netko od trojca Mlađo, Saša i Luka, odudarao.



Trojcu se na dvije pjesme priključio i naš glavati kolumnist, Edo Maajka, prvi put planirano, dok se drugi put našao na pozornici ponesen izvanrednom atmosferom i ponekim alkoholnim pićem. Da ne zaboravimo pripomenuti, publiku je zagrijavao još jedan splitski bend, ponešto drugačijeg usmjerenja. Riječ je o skupini Stillness koja izvodi mješavinu funka, reggaea i rocka.



Posebno efektan je bio jedini, ali vrijedni bis, kojim je dominirala "Masovna hipnoza" za vrijeme koje se na, i inače vrlo inteligentno osmišljenom video zidu, odvrtio poseban program. Svoj pečat ovom fantastičnom koncertu dala je i klapa "Iskon", bez koje definitivno stvari ne bi tako štimale ...