Domaći prozni " top 12 " 2002. godine po izboru Jutarnjeg lista

Božidar Alajbegović

18. siječnja 2003.

Domaći prozni " top 12 " 2002. godine po izboru Jutarnjeg lista

Žiri Jutarnjeg lista koji već treću godinu za redom dodjeljuje nagradu za najbolju domaću proznu knjigu godine radi punom parom, te je odabrao i obznanio najboljih dvanaest. A koje su to knjige pročitajte u nastavku...

Prije dvije godine Jutarnji list utemeljio je nagradu za najbolju proznu domaću knjigu, a ovih dana treće izdanje te nagrade ulazi u svoju poluzavršnicu. Ovogodišnji novitet je i u tome što je novčani iznos nagrade povečan sa 30 tisuća na 50 tisuća kuna (što je vjerovatno bilo ponukano nagradom od 100 tisućica koju je prije par mjeseci nakladnička kuća V.B.Z. dodijelila Josipu Mlakiću, za najbolji još neobjavljeni roman).
Da vas podsjetim: 2001. godine dobitnik nagrade Jutarnjeg lista je bio Zoran Ferić (zbirka priča Anđeo u ofsajdu), dok je prošle godine laureat bio Miroslav Kirin (roman Album). Stručni sedmeročlani žiri u sastavu:  Krešimir Bagić, Ivica Buljan (predsjednik), Gordana Crnković, Jasna Pogačnik, Velimir Visković, Zdravko Zima i Andreja Zlatar ove godine imao je nimalo lagan zadatak jer je trebalo iščitati oko 60-tak prošle godine objavljenih proznih knjiga (što zbirki priča, što romana), te od njih odabrati najboljih 12. Što su oni marljivo i učinili te vam sada donosimo listu najboljih 12 domaćih proznih knjiga 2002. godine, po izboru žirija Jutarnjeg lista  (abecednim redom prezimena autora) :

- Nedjeljko Fabrio : Triemeron
- Miljenko Jergović : Buick Rivera
- Dino Milinović : Kradljivac uspomena
- Robert Naprta : Marševski korak
- Jurica Pavičić : Minuta 88
- Robert Perišić : Užas i veliki troškovi
- Norma C.Rey : Prodor
- Vedrana Rudan : Uho, grlo, nož
- Davor Slamnig : Topli zrak
- Dalibor Šimpraga : Kavice Andreja Puplina
- Dubravka Ugrešić : Muzej bezuvjetne predaje
- Irena Vrkljan : Smrt dolazi sa suncem

Kao što vidite izbor je šarolik i raznovrstan, što generacijski, što žanrovski i stilski, ali i po spolu autora.
Početkom veljače žiri će objaviti uži izbor od 6 finalista, dok će sredinom veljače biti objavljeno ime autora i naslov njegova djela koje će ponijeti laskavu titulu najbolje domaće proze 2002. godine, te će biti i upriličena svečana dodjela nagrade laureatu. Da ponovim: 50 000 kuna !!!
Kao Lupigin književni recenzent u narednom periodu nastojat ću vam isporučiti recenzije bar još nekoliko uradaka iz ovoga izbora (recenziju Slamnigova romana Topli zrak već možete čitati u rubrici Čitali smo ili na linku www.lupiga.com/knjige/opsirnije.php?id=1594, dok moju starju recenziju Jergovićevog Buick Rivera možete naći klikanjem na www.lajka.com.hr/lektira.php?p=318&more=1)
A svi vi koji ste u nedoumici koju knjigu da si priuštite, slobodno posegnite za bilo kojim naslovom iz ovoga izbora i provjerite utemeljenost uvrštenja među najboljih 12. A također uživajte i u dobrom štivu, jer svih 12 izabranih knjiga čitanje svakako zaslužuju !!!