Donijeli su slobodu i demokraciju, kaže video spot

Mirzoni

5. rujna 2004.

Donijeli su slobodu i demokraciju, kaže video spot

"1972.godine na svijetu je bilo 40 demokratskih država. Danas, 120. Na ovoj Olimpijadi su dvije nove, slobodne države.", komentari su koji prate republikanski predizborni video spot prikazan na američkoj nacionalnoj televiziji. Iako tamošnji Olimpijski komitet od republikanaca zahtjeva da prestanu emitirati spot, on se još uvijek prikazuje, a možete ga vidjeti i vi

Kao sto već znate izbori u SAD-u sve su bliže. Najveća svjetska predizborna mašinerija melje sve pred sobom. Da bi ovog studenog dobili par glasova više republikanci, na čelu s svjetskim "Bogom" (a i batinom), Georgeom Bushom,  koriste sve moguće načine kako bi se prikazali u što boljem svjetlu i ne bi li opravdali sva svoja (ne)djela. Tako su za vrijeme trajanja Olimpijskih igara počeli emitirati video spot koji prikazuje otvaranje Igara iz 1972. godine. "1972.godine na svijetu je bilo 40 demokratskih država. Danas, 120.", komentar je koji prati spomenuti spot. No, ni izbliza to nije sve, jer koriste se i druge parole od kojih vrijedi izdvojiti "sloboda se širi ovim svijetom, kao izlazak sunca", te "na ovoj Olimpijadi su dvije nove, slobodne države" (Irak i Afganistan) i "manje je država s teroristima na vlasti" i to sve dok se prikazuje plivačka utrka za žene.

Nakon emitiranja na američkoj nacionalnoj televiziji, tamošnji Olimpijski komitet je uputio zahtjev republikancima da prestanu prikazivati ovaj spot jer je politički nekorektan. Također je naglašeno da je "Američki olimpijski komitet organizacija koja se ne bavi politikom i ne želi podržavati bilo kojega kandidata.". Glasnogovornik republikanske kampanje je na ovo odgovorio kako njihova stranka ima legalno pravo da koristi Olimpijadu u svojim predizbornim spotovima i kako nemaju namjeru prestati emitirati sporni spot. Izgleda da su i glasnogovornik republikanaca i njegova stranka zaboravili da je američki Kongres svojom uredbom dao sva prava korištenja pojma Olimpijada i svega što je u tom kontekstu (kao što su primjerice olimpijski krugovi) Američkom olimpijskom komitetu, koji mora odobriti uporabu istih.

No, kako god bilo, spot se još uvijek prikazuje. Možete ga pogledati klikom na ovih sedam znakova: XOXOXOX!