O ratu od Raeda iz Baghdada

Ivan Kegelj

4. travnja 2003.

O ratu od Raeda iz Baghdada

23/3 8:30pm (dan četvrti) "Započeli smo s odbrojavanjem od momenta kad su na televiziji objavili da su s aerodroma u Britaniji poletjeli bombarderi B52. Treba im šest sati dok ne stignu do Iraka. Na prvi dan bombardiranja radili su precizno kao sat. Sad smo iznenađeni jer poslije šest odbrojenih sati bombe još uvijek nisu počele padati". Ovo je napisao Iračanin Raed, čiji dnevnik, sa zapisima o ratnim danima možete naći na adresi ...

http://www.dearraed.blogspot.com 

Tu ćete između redaka naći i vijest da je rat apsolutno sranje. 
"Ulice su poprilično ispunjene. Mnogo automobila, ali ne i mnogo otvorenih trgovina. Market u blizini naše kuće sad je već gotovo ispražnjen. Vlasnik je rekao da su sve veletrgovine u Shorjahu  zatvorene, ali cijene povrća i voća su normalne i pristupačne.
Dok kupujem namirnice, trgovkinja objašnjava svojoj kolegici kakvo je stanje u Najafu i što se događa u Um Qasaru i Basri. Ako tako teško kontroliraju Um Qasar što će se dogoditi kad dođu u Bagdad? Ovo postaje sve gore i gore i sve sam zabrinutiji. Salam (pozdrav)".


Raed nije majstor pera, ali nakon nekoliko redaka pročitanog teksta čovjek dobije neodoljivu želju da navuče odijelo supermena, odleti do Iraka i razbuca američke i iračke armije, uzme za ovratnik Sadama Huseina, odnese ga do Bijele kuće, tamo uhvati i onog morona Busha pa ih zajedno ponese visoko u zrak i ... ups ... slučajno ispusti. Kasnije bi ih proglasio kolateralnom štetom.
Salam Raed, želimo ti puno sreće.