Video snimka koja je šokirala Svijet - maskirani krvnici Amerikancu odsijecaju glavu

Ivor Car

11. svibnja 2004.

Video snimka koja je šokirala Svijet - maskirani krvnici Amerikancu odsijecaju glavu

Pogledao sam tek maleni djelić video snimke objavljene na web stranicama islamističke skupine Muntade al-Ansar i obuzela me je takva jeza, da mi se život zgadio u jednoj jedinoj sekundi. Na snimci je prikazano odsijecanje glave američkom civilu, 26-godišnjaku zarobljenom u Iraku što je odgovor na fotografije mučenja iračkih zatvorenika

Na web stranicama manje poznate islamističke skupine Muntade al-Ansar, koju mnogi direktno povezuju s Al-Qaidom, objavljena je šokantna snimka. Na snimci je prikazano odsijecanje glave američkom civilu zarobljenom u Iraku. Glavni dželat na snimci napomenuo je da će se ovakve egzekucije nastaviti, te da je ovaj čin revoltirani odgovor na zlostavljanje iračkih zarobljenika u zatvoru Abu Ghraib čijih smo se fotografija nagledali proteklih dana, baš kao i cijeli svijet.

Američki civil na snimci se predstavio kao Nick Berg, 26-godišnjak iz West Chestera, predgrađa Philadelphije. Njegovo tijelo pronađeno je u nedjelju na cesti nedaleko od Bagdada, istoga dana kada je i obezglavljeno. Vijest je to koja je danas maksimalno uznemirila Sjedinjene Američke Države, a koju su svi hrvatski mediji, do trenutka kada ovo pišem, spomenuli tek usputno, i to samo rijetki od njih.

Video snimka nosi naslov "Abu Musab al-Zarqawi prikazuje klanje Amerikanca". Inače al-Zargawi je poznati suradnik Osame bin Ladena, ali iz snimke nije vidljivo je li on izvršitelj zločina ili je samo njegov nalogodavac. Bez obzira na imena, Bushova administracija se odmah oglasila kako će zločinci biti progonjeni sve dok ne dospiju pred lice pravde. Njihovu izjavu koja se ne pomiče ni sekundu od onih standardnih: Our thoughts and prayers are with his family; neću ni spominjati. No, sigurno je kako je upravo toj administraciji ovaj nesvakidašnji i nevjerojatno brutalni zločin došao kao kec na desetku, odnosno baš u pravom trenutku i zbilja teško mogu povjerovati da im je doista žao, jer sada mogu i dalje tvrditi kako je baš ovo prava priroda neprijatelja i kako borbu treba nastaviti dosadašnjim mjerama, sve do konačne pobjede nad zlom. Dio "publike", kojeg su izgubili proteklih tjedan zbog, nesretno u javnost dospjelih, fotografija također nesvakidašnjeg i nevjerojatno brutalnog mučenja zarobljenika, sigurno će pridobiti nazad na svoju stranu.

Prema izjavama obitelji Berg, Nick je mali poduzetnik koji je u Irak otišao obnoviti tamošnji antenski komunikacijski sustav. Kažu kako je to bio slobodouman i inteligentan mladić koji je, dodaju, podržavao rat u Iraku i Bushovu administraciju. Zadnji put za njega su čuli 9. travnja nakon čega mu se gubi svaki trag. Na snimci mladić sjedeći, zavezan u stolici, u kameru izgovara slijedeće rečenice:

- Moje ime je Nick Berg. Ime mog oca je Michael. Ime moje majke je Suzanne. Imam brata i sestru, Davida i Saru. Živim u … Philadelphiji. Njegov govor je u tom trenutku prekinut, a slijedeća scena prikazuje petoricu maskiranih krvnika kako stoje dok je Nick Berg posjednut na pod, ruku zavezanih iza leđa. Potom muškarac u sredini počinje čitati izjavu na arapskom, a čiji smo glavni smisao i poruku spomenuli na samom početku ove novice. Nakon toga, taj isti muškarac je privukao Nicka prema sebi i izvadio ogromni nož. Začuo se posljednji vrisak žrtve i glasni povik dželata – Allahu Akbar (prevedeno na hrvatski Bog je velik). Potom je krvnik Nickovu glavu pokazao pred kamerama.

Web stranice islamističke skupine Muntade al-Ansar trenutno nisu dostupne, a ne bi bilo čudno da takve ostanu zauvijek. Mogu vas uputiti na kojem linku da pogledate dio snimke, koji je vrlo loše kvalitete i čija autentičnost još uvijek nije potvrđena te na kojem se sam čin pogubljena ne vidi, ali unatoč tome vas upozoravam da je i taj djelić vrlo uznemirujuće prirode i nikako ga ne preporučam. Nikome. Link je smješten na ovih sedam znakova XOXOXOX pa vi odlučite, a tko zna možda je uskoro maknu i od tuda.