DOSTOJANSTVENI OPROŠTAJ (VIDEO): Od Predraga Lucića oprostili se glasnom pjesmom

I.F.

16. siječnja 2018.

DOSTOJANSTVENI OPROŠTAJ (VIDEO): Od Predraga Lucića oprostili se glasnom pjesmom

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Dupkom puna velika dvorana zagrebačkog Novinarskog doma od Predraga Lucića večeras se oprostila kako i spada – glasnom pjesmom. Komemoraciju za jednog od osnivača Feral Tribunea, rijetko viđenog genijalca, novinara, književnika, dramaturga … organizirali su Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski P.E.N. centar i Hrvatsko društvo pisaca.

SLOVO O DRAGOM PREDRAGU: Moj je prijatelj postao planina

BOBA ĐUDERIJA: Kamenovana nježnost svijeta

PODRŠKA SPLITSKOM HNK: "Slušajte sad poruku iz naše birtije, nećemo u kazalište nismo ni prije!"

KAD BI SVI LJUDI NA SVIJETU: Publika pjesmom utišala HSP-ovce koji su pokušali „minirati“ Frljićevu predstavu

Na komemoraciji tijekom koje se u dvoranu jedva naguralo tristotinjak onih koji su na ovaj način željeli odati posljednju počast Luciću, biranim riječima o ovom velikanu govorili su Sinan Gudžević, Kruno Lokotar, Igor Lasić, Nadežda Čačinović, Sanja Modrić, Drago Pilsel i Boris Pavelić, dok je Lucićeve izabrane pjesme čitao Vili Matula. 

Lucić komemoracija
Krcata dvorana na koncu je zapjevala (FOTO: Hina/Tomislav Pavlek)

Na koncu je okupljenima podijeljen tekst Lucićevog prepjeva „Čavoglava“, nazvanog „Za HNK spremni“ i započela je pjesma, koju je Lucić u duetu s Borisom Dežulovićem izveo na nekoliko njihovih pjesničkih kabareta, dobro nam poznatih „Melodija“. Pjesmu je učas prihvatila cijela dvorana, a nakon završetka Novinarskim domom se prolomio gromoglasan pljesak. Naš predragi Lucić, sigurni smo, bio bi zadovoljan ovakvim oproštajem.

O svom pjesničkom kabaretu Lucić nam je jednom prilikom u razgovoru rekao ovo: „Počelo je slučajno, kao i Feral, iz nakupljenog gradiva koje je samo trebalo uobličit u neku novu formu, gdje bismo se osjećali dobro kao i kada smo radili novine. Budući da ni Ferala ne bi bilo bez kafanske zajebancije, sama od sebe je došla ideja da pjesme čitamo i pjevamo za stolom, uz vino i cigarete, i da publika po mogućnosti uživa u istim porocima. Nastala je tako, ajmo reć, predstava koja se ne igra nego događa i u kafanama i u kazalištima, i u kockarnicama i knjižnicama, i na brodovima i u domovima kulture... A završit će, šta ja znam kad i kako, valjda kad se posljednji put ne spusti zastor.“

"Za HNK spremni" nastala je kao odgovor na napad desničarskih ekstremista na publiku riječkog HNK u kolovozu 2015. godine, kada je na čelu kazališta bio Oliver Frljić. Tom prilikom fizički je napadnut i tadašnji novinar Lupige, Hrvoje Šimičević, koji je opširno opisao atmosferu linča. Jednu od izvedbi dueta Lucić & Dežulović, onu iz Pule, objavili smo u travnju ove godine, a na ovom mjestu, uz video s večerašnje komemoracije, donosimo vam tekst večeras otpjevanog prepjeva.

 

Za HNK – spremni!

 

Pred teatrom, pokraj ušća

Rijeke Rječine,

Stala braća da zabrane

Javne tribine.

 

Stoji Hrvat do Hrvata,

Uljuđeni svi:

Nećete u kazalište

Dok smo živi mi!

 

Viče Biondić, Keleminec,

Viče Armada…

Baci kriglu, goni bandu

Van iz teatra!

 

Korak naprijed, Thompson gotovs,

Svi na Zajca, svi:

”Za dom – spremni!” pjevat ćemo

Ko u operi!

 

Neće nama kazalište

Vodit Oliver,

Vodit će ga domoljubi,

HaDeZe i kler!

 

Čujte, pičke mirotvorci,

Bando četnici:

Stići će vas naša ruka

I na Žabici

 

Stići će vas Božja pravda

Zvana Armada –

Sudit će vam dragovoljci

Mile Biondića!

 

Slušajte sad poruku

Iz naše birtije:

Nećemo u kazalište,

Nismo ni prije!

 

Oj Hrvati, braćo mila

Ispred HNK,

Nek’ u mraku svatko svoju

Žrtvu sačeka!

Žrtvu sačeka!

Žrtvu sačeka!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Tomislav Pavlek

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.