DRUGA STRANA NOGOMETA: Upečatljivi niželigaški tereni

Mladen Barbarić

11. prosinca 2010.

DRUGA STRANA NOGOMETA: Upečatljivi niželigaški tereni

Zaboravite svjetla reflektora Old Trafforda, Vincente Calderona, Allianz Arene, San Sira i sličnih mjesta. Zaboravite Rooneya, Ronalda, Robbena, Ronaldinha, novce, automobile i manekenke. Predstavljamo vam zvijezdu nizozemskog, ali i europskog nogometa - Hansa van der Meera. Čovjeka koji je s fotoaparatom u ruci obišao najljepše nogometne terene u Europi snimajući anonimce niželigaše koje umjesto desetaka tisuća gledatelja uz ogradu igrališta prate tek pokoji konj ili pastir

- Nogomet je dio naše kulture, a nogometni tereni dio su našeg krajolika. Posjetio sam 350 igrališta diljem Nizozemske tražeći pejzaže izvan terena koji nam doslovce pokazuju kako je nogomet dio našeg okruženja, objasnio je nizozemski fotograf misao vodilju za svoj album „Nizozemski tereni“.

Od tada je prošlo 15 godina, a naša nogometna zvijezda u međuvremenu je prešla Europu uzduž i poprijeko pronalazeći možda i najljepše nogometne kadrove koje je taj sport ponudio, a čovjek ih zabilježio.

Hans van der Meer rođen je 1955. godine u mjestu Leimunden, a fotografsku školu završio je u zloglasnom Haagu. Sredinom '80-ih uputio se u Mađarsku na svoj prvi veliki pothvat te je na ulicama Budimpešte pratio život članova lokalne KP. Već '88 izdao je prvu knjigu arhivskih fotografija na temu nogometa i od tada je ova igra njegova glavna okupacija. Iako mu je nogomet opsesija, van der Meer je radio i izvrsne albume iz baletne škole Agrapina Vaganova u Sankt Peterburgu te Američke škole baleta u New Yorku objavljene 1989. godine.

Početkom '90-ih snimao je radnike po nizozemskim tvornicama, promet u Amsterdamu, a 1995. godine ponovo se vraća nogometu kakav je bio prije stotinu godina. Komad zemlje, 22 igrača bez gledatelja, eventualno uz konja na obližnjoj livadi. „Nizozemski tereni“ pokazali su se pravim remek djelom, a van der Meer slavu je stekao zajedno s Miroslavom Ćirom Blaževićem i Davorom Šukerom. Naime, za vrijeme Mundijala 1998. godine u Parizu je otvorena izložba koja je pokrenula lavinu te su „Nizozemski tereni“ od tada objavljeni u tri izdanja, a posljednje je otišlo u knjižare 2004. godine.

Od '98 van der Meera su pozivali u Portugal, Francusku, Italiju, Englesku, a o svom je poslu i nepozvan obišao brojne europske zemlje. Što je radio pogledajte malo niže.

 


Warley, Engleska - savršena ravnina terena

 


Hoogmade, Nizozemska - problem kada lopta završi u kanalu

 


Aartswoud, Nizozemska - aut s ograničenim zaletom

 


Amsterdam, Nizozemska

 


Radlje, Slovenija - derbi kraj kukuruzišta

 


Prato, Italija

 


Opode, Francuska - obračun kraj vinograda

 


Aartswoud, Nizozemska - odlazak u gol-aut

 


Barkowo, Poljska - umjesto ograde automobilske gume

 


Perforia, Portugal - umjesto tribina industrijski dimnjaci

 


Bihaira, Rumunjska - i prečka je popustila

 


Berlin, Njemačka - zimski uvjeti ne odgađaju utakmicu

 


Montemurlo, Italija - nezaboravno iskustvo zemljanog terena

 


Midgley, Engleska

 


Brakel, Nizozemska - korner u fantastičnom ambijentu

 


Budimpešta, Mađarska - socrealizam na djelu

 


Bradford, Engleska - igra se tik uz cestu

 


Celerina, Švicarska - susret u Alpama

 


Marseille, Francuska - teren s pogledom na Sredozemlje

 


Krasne Udoli, Češka - fizički obračun u polju

 


Knippla, Švedska - stijene opasne po život

 


Cheux, Francuska - nogomet uz stalni blagoslov

 


Cumeira, Portugal

 


De Hoef, Nizozemska - korner bez zaleta

 


Freuenhagen, Njemačka

 


Dublin, Irska - sitni problemi s označavenjem linija



FOTO: Hans van der Meer