Ekskluzivni Video: Glavaševo doviđenja narodu i Sanaderu

Ivor Car

8. svibnja 2009.

Ekskluzivni Video: Glavaševo doviđenja narodu i Sanaderu

Slavonska lola, Branimir Glavaš, pobjegao je iz zemlje. Ispario mu je svaki trag i time se Glava, barem privremeno, spasio hrvatskog kazamata, koji mu je namijenio zagrebački Županijski sud osudivši ga danas na deset godina zatvora. No, ako ste pomislili da nas je ostavio na cjedilu, gadno ste se prevarili, jer Glavaš nam je u video obraćanju, snimljenom prije bijega, poručio da ovo nije zbogom, nego tek doviđenja. Što je sve poručio, pogledajte na ekskluzivnoj snimci pod

Branimir Glavaš je proglašen krivim kako za slučaj "selotejp", tako i za slučaj "garaža". Izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od deset godina. Teretilo ga se da je propustio spriječiti mučenja i ubojstva na osječkom području, kao i da je u drugom slučaju mučenja i uhićenja naređivao. Osim njega osuđeni su i Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Zdravko Dragić, Tihomir Valentić i Dino Kontić. Zapovjednik Samostalne uskočke satnije Krnjak je "dobio" osam godina zatvora, Getoš Magdić sedam, dok su Dragić, Valentić i Kontić osuđeni na pet godina zatvora.

Pored Glavaša se na izricanju presude nije pojavila ni Getoš Magdić, a je li ona dostupna hrvatskom pravosuđu nije poznato. Sud inače niti nije mogao odrediti pritvor Glavašu jer je još uvijek zastupnik u Hrvatskom saboru i posjeduje zastupnički imunitet. Inače, sud je, na Glavaševu nesreću, u potpunosti prihvatio svjedočenje Krunoslava Fehira, kojeg Glavaš naziva ubojicom. No, za razliku od svoga šefa na sudu se pojavio predjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić i novinarima mirno rekao kako su svoga stranačkog kolegu, znajući kakva će biti presuda, "sklonili na sigurno". Nagađa se da si je Glavaš "sredio" bosanskohercegovačko državljanstvo, pa će se poput Ognjena Šimića, Miljenka Žaje Krojfa ili Blaža Petrovića, posprdno smijuljiti hrvatskom pravosuđu.

Kako ne bismo ostali uskraćeni za Glavaševo mišljenje pobrinuo se Šišljagić, koji je sobom donio nekoliko CD-ova sa snimkom šefovog obraćanja (jedan je dograbio i naš navar). Vjeruje se kako je Glavaš snimljen još jučer, a snimku je započeo vrlo teatralno: "Obraćam vam se u trenutku koji dramatično određuje moju daljnju sudbinu kao čovjeka, političara i hrvatskog generala". U njegovoj pozadini mogu se primijetiti fotografije na kojima se on nalazi s pokojima papom Ivanom Pavlom II, kardinalom Franjom Kuharićem i predjednikom RH Franjom Tuđmanom.  Vladavinu Ive Sanadera nazvao je "mračnom, apsolutističkom i korumpiranom". Upravo je Sanadera optužio da je intervenirao kod suca Željka Horvatovića da ga se osudi.

- Hapšen sam po njegovu nalogu, bez razloga dva puta, treći mu put to zadovoljstvo neću priuštiti, jer progonjen sam, optužen, bez argumenata, suđen sam i osuđen kao u Kafkinom Procesu, priča Glavaš, a potom odlučno i brutalno vrijeđa nekoliko svjedoka optužbe. Na koncu je zaključio da je njegov progon pokušaj trenutne vlasti da unište njegov regionalni projekt, te poručio - neću reći zbogom, nego doviđenja. Cijelo petominutno video obraćanje pogledajte na filmiću koji je Lupiga pohranila na YouTubeu.