PRIGODNO - FIFA I JOHN OLIVER: Brutalno izrugivanje s imidžom „neprofitne i skromne“ organizacije

Hrvoje Šimičević

29. svibnja 2015.

PRIGODNO - FIFA I JOHN OLIVER: Brutalno izrugivanje s imidžom „neprofitne i skromne“ organizacije

Tijekom ovotjedne akcije uhićeno je više istaknutih pojedinaca iz krovne svjetske nogometne organizacije (FIFA), pod optužbama za reket, podmićivanje i korupciju. Sam slučaj podsjetio je na prilog poznatog britanskog komičara i voditelja Johna Olivera, koji je uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu kroz nekoliko minuta secirao rad FIFA-e, ukazavši na brojne nemoralne radnje njezinog rukovodstva, pa tako i direktno ucjenjivanje država u kojima su se održavala svjetska prvenstva. Među ostalim je podsjetio i kako, suprotno uvjerenjima većine, najveći dio zarade od prvenstva neće ići Brazilu, već ovoj organizaciji.

"Zamislite da su novac stidne dlake, a FIFA vosak. Oni će tih dana biti svugdje oko vas, ali kada odu, ogulit će vas, uključujući i mjesta na kojima niste ni znali da imate novac", poručio je Oliver, navodeći nekoliko primjera u kojima su države bile prisiljene mijenjati zakone da bi se prilagodile FIFA-i. Brazil je, primjerice, imao zakon o zabrani alkohola na stadionima. No, FIFA-i se to nije svidjelo jer im je pivska korporacija bila jedna od glavnih sponzora.

"Nema pregovora oko toga. Imamo pravo prodavati pivo", poručio je prije Svjetskog prvenstva glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke. Brazil je na koncu promijenio državni zakon.

"Možete biti užasnuti ovom činjenicom, ali vam može i laknuti što isti događaj nije sponzoriran kokainom i motornim pilama", kazao je Oliver.

Četiri godine prije za potrebe Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi osnovani su nogometni sudovi. Dva čovjeka iz Zimbabvea koja su u srijedu opljačkala strane novinare, uhićena su u četvrtak, da bi već u petak počeli izdržavati kaznu od 15 godina zatvora.

"Postoji ironija u tome da FIFA uspostavlja bilo koji pravni sustav, s obzirom na brojne skandale koji su obilježili ovu organizaciju tijekom minulih godina", poručio je Oliver, nakon čega su uslijedila prisjećanja na dotad poznate priče o mitu, korupciji i drugim kriminalnim činidbama unutar FIFA-e, uz izrugivanje s njihovim imidžom neprofitne i skromne organizacije, kao i s "doživotnim" šefom Seppom Blatterom.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot