GROTESKA KAO IZ ALAN FORDA: Svečano otvorili betonsku ploču preko potoka i nazvali je mostom

Vjeran Grković

30. ožujka 2012.

GROTESKA KAO IZ ALAN FORDA: Svečano otvorili betonsku ploču preko potoka i nazvali je mostom

U selu Donje Vlase, nadomak Niša, ovih se dana odigrala jedna od bizarnijih epizoda u novijoj izbornoj povijesti. Tamo je izvjesni Branislav Jovanović slavodobitno otvorio velebni most te baš kao i visoka politika i na lokalnoj razini izbore doveo do groteske. Naime, velebni most je u naravi zapravo betonska deka dugačka šest metara koja premošćuje omanji potok i stoji na krivo, a koja tehničkim karakteristikama ponajprije podsjeća na neko od sklepanih alanfordovskih rješenja. I sve to, da tragikomedija bude veća, uz svečanu vrpcu


Spektakularni most (SCREENSHOT: YouTube)

Iako je seoce, udaljeno nekoliko kilometara od Niša, otvorenje mosta dočekalo s oduševljenjem, groteskne scene rezanja vrpce obići će svijet, koji će se od srca nasmijati političkoj realnosti u Srbiji, gdje borba za svaki glas na predstojećim lokalni i parlamentarnim izborima, očito, ne poznaje granice. Zorno je to demonstrirao i Branislav Jovanović iz Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića, inače šef Direkcije za izgradnju grada Niša. Upravo on je iskoristio ovaj projekt za promociju svoje političke opcije. Na mjesto događaja, pardon lakrdije, pozvao je lokalne novinare, koji su na njegovu sramotu cijeli događaj i snimili, a teško je vjerovati da će medijska pompa rezultirati URS-ovom uspjehu, pa čak ni u ovom selu. Ne tako davno, protekle zime, i Jadranka Kosor, predsjednica HDZ-a, proslavila se otvaranjem svega i svačega zbog čega je bila predmetom brojnih viceva.


Jovanović reže svečanu vrpcu (SCREENSHOT: YouTube)

Most koji je Jovanović otvarao u naravi je betonska deka, dugačka sedam i široka pet metara, „nahero“ postavljena i bez ikakve ograde, dok je svečana vrpca, koju je slavodobitno presjekao, bila zavezana za dva štapa zabijena u zemlju. Kako uz predizbornu kampanju obavezno dolaze i obećanja, tako je mještanima, a njih u selu Donje Vlase, prema zadnjem popisu, ima svega 150, najavio skoru izgradnji i pristupnih prometnica. Cilj je, napomenuo je, zadržati mještane Donje Vlase na svojim ognjištima, s obzirom da je prije šezdesetak godina lokalno stanovništvo bilo trostruko brojnije, a s ovim komadom betona sada će moći lakše ići „u crkvu i na svoje njive“.


Posljednji radovi prije samog spektakularnog otvorenja - lopatom (SCREENSHOT: YouTube)

Čim su se mediji uhvatili navlačiti s ovim povijesnim događajem iz Jovanovićeve Direkcije objasnili su da je presijecanje vrpce bila obična šala te se pohvalivši da će most u skoroj budućnosti dobiti i ogradu. Tu hvala ne prestaje, jer spomenuti Jovanović odlučio je sebe počastiti povijesnom ulogom. Naime, prema njegovoj historijskoj analizi u povijesti Niša ne postoji političar koji je u jednom mandatu napravio više mostova od njega. Ovo mu je, kaže, već peti, a nadamo se, da prethodna četiri nisu neka slična alanfordovska konstrukcija, poput ovog osmog svjetskog čuda u srcu Donje Vlase. Kako je ova lakrdija izgledala pogledajte u ovom televizijskom prilogu.

 

 

Lupiga.Com