Hana, reci cvrčak

Božidar Alajbegović

23. svibnja 2007.

Hana, reci cvrčak

Prije četiri godine na ovome istome mjestu predstavili smo vam debitantski roman 'Polupani lončići' mlade riječke spisateljice Jasne Šurine u kojoj je autorica na bolno izravan način progovorila o svojoj borbi s bulimijom. Ovih dana iz tiska je izašao novi Jasnin roman, o kojemu vas informiramo u nastavku, gdje ćete, među ostalim, pronaći i pismo kojim je urednik izdavača, na "prvu loptu" prokomentirao roman

Tekst je brutalan i nemilosrdan što samo po sebi nije ništa posebno (takvih stvari smo se načitali/nagledali kod Welsha recimo ili Bukowskog), ali pošto si u njemu uvjerljivo vivisecirala potpuno izmišljenu osobu, rukopis ubija! Svaka čast! Likovi su fantastično plastični, životni, čvrsti u karakterima, psihološki jako, jako dobro napravljeni (čak i sporedni) što, u kombinaciji s realnom okolinom i vremenom radnje, daje odličan suvremeni roman. Kroz Hanin besmisao zrcali se besmisao cijele ove naše države, ali i Zapada kojem stremimo. Hana jest u egzistencijalnoj krizi, ali ta kriza nije samo njezina. Ta je kriza smisla, kriza s kojom se može identificirati svaki malovišerazmišljajući mladi čovjek od Balkana pa do Amerike i Kanade. To si odlično ispričala. Taj nedostatak smisla koji nastupa kada čovjek shvati da sreća nije tradicionalno: škola, faks, vojska, poso, žena, muž, djeca, kredit, auto, kuća, još djece, još automobila, još kredita, još posla, još novaca, vikendica, jahta, ljubavnica, rastava braka itd. Dobro je i što se postmodernistički igraš sa strukturom romana, ali meni osobno to nije ništa posebno fascinantno jer mi je priča uvijek iznad forme. No, to su moji ufuri kojih sam svjestan. Zajebani su onih kojih nisam J. Lijepo je i prikazano kako je sva moguća sila znanja, informacija i razmišljanja o životu, sve te beskrajne mogućnosti koje imamo na raspolaganju kako bi si pomogli i učinili život pogodnim za življenje, zapravo potpuno beskorisno ako ne želimo živjeti. Kraj je jedini mogući (za Hanu) i moralno potpuno ispravan. Čemu živjeti besmisao?, riječi su kojima Alen Kapidžić, urednik 'kriv' za objavljivanje novog romana Jasne Šurine 'Hana, reci cvrčak', opisuje rukopis mlade Riječanke na pečalbi u Zagrebu.

Citat iz romana:
Hana je iz Rijeke.Dosadnog grada Rijeke. Grada u kojemu svatko može postati nitko. Jer ako postaneš netko to automatski znači da si kurac.

Vedrana Rudan rekla je o romanu:
Jasna Šurina će sasvim sigurno zahvaljujući ovoj knjizi u svom gradu postati kurac, a mnogo, mnogo šire, netko.

Knjigu je objavila riječka nakladnička kuća Zigo, poznata po ediciji Katapult u kojoj izlaze prozni rukopisi mladih hrvatskih autora. A o kvaliteti rečene edicije, a posredno i Jasninong novog romana, dovoljno govori činjenica da je ovogodišnju nagradu Društva hrvatskih književnika za najbolji debitantski rukopis dobila upravo knjiga iz edicije Katapult - roman 'Hermesov poučak' Yvesa-Alexandrea Tripkovića.

To je sve što ćemo vam otkriti o romanu, e kako bi vas nagnali da zavirite na autoričinu, iznimno dobro dizajniranu i vrlo zanimljivo koncipiranu web stranicu www.jasnasurina.com  prepunu zgodnih i fino uređenih detalja (posebnu pozornost obratite na filmiće!). Inače, roman 'Hana, reci cvrčak' možete, s popustom, naručiti na webu izdavača.