Novo dopunjeno izdanje "Ilustrovane EX YU rock enciklopedije" u četvrtak i u Hrvatskoj

Svjetlana Zorić

26. ožujka 2007.

Novo dopunjeno izdanje "Ilustrovane EX YU rock enciklopedije" u četvrtak i u Hrvatskoj

Dragi naši Lupeži, stiže vesela vijest za sve nas. Naime, dana 29. ožujka 2007. godine (četvrtak, ako me računica ne vara) u prostorijama Profil Megastorea od 18 će se sati održati promocija dugo najavljivane "Ilustrovane EX YU rock enciklopedije 1960. - 2006.". Promociji će, kako to i priliči, nazočiti i sam autor ovog vrijednog uratka, Petar Janjatović koji je u ovom dopunjenom izdanju, među ostalim uvrstio i našu dvojicu kolumnista

Za neupućene, odmah na početku, valja istaknuti da je ovo već drugo dopunjeno izdanje ove knjige, a podsjetimo kako je prvi puta, u izdanju Geopoetike, "Ilustrovana YU rock enciklopedija 1960. - 1997." izašla, sada već davne 1998. godine. Dopunjeno autorsko izdanje, svjetlost je dana ugledalo tri godine kasnije, na 267 stranica obuhvativši preko 400 odrednica.

Inače, riječ je o periodu jugoslavenskog Rock'nRolla od samih njegovih početaka (dakle ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća), preko raspada SFRJ, pa sve do 2000. godine. Osim posebnog dijela o tadašnjoj SR Jugoslaviji, obrađeni su i pojedinci te bendovi i iz bivših jugoslavenskih republika. S obzirom da se u tih proteklih šest ili sedam godina na sceni štošta dogodilo, jasno je da je "Ilustrovana YU rock enciklopedija" žudila za novim kozmetičkim zahvatom, pa je stoga, Petar Janjatović knjigu odlučio još jednom nadopuniti.

Tako su se u knjizi našli i svi oni, koji su prema autorovom mišljenju, svojom glazbom u međuvremenu zaslužili uvrštenje u enciklopediju. Primjerice, radi se o glazbenicima kakvi su Pips Chips & Videoclips, Skroz, Superhiks, The Bambi Molesters, Beogradski sindikat, Kultur shock, Bad Copy, Revolt, Sikter, Goribor, naša dvojica kolumnista Edo Maajka i Marchelo, ali i mnogi drugi koji su ostavili traga na glazbenoj sceni ovih prostora u razdoblju od 2000. do 2006. godine, ali i ranije.

Encikopedija je ispisana na više od 700 autorskih stranica, obrađuje preko 350 jedinica, a opremljena je sa 250 crno-bijelih fotografija. U Srbiji se u prodaji nalazi već mjesec dana, a u Hrvatskoj će se moći nabaviti već od ovoga četvrtka, kada će se održati spomenuta promocija u Profil Megastoreu, s početkom u 18 sati.