Napiši kratku priču od tri, pet ili sedam riječi

Božidar Alajbegović

3. travnja 2007.

Napiši kratku priču od tri, pet ili sedam riječi

Volite znanstvenu fantastiku? I ne samo da ste fan, već i pišete sience fiction priče? Bravo, svaka čast! No, evo izazova! Dokažite sebi i drugima da prozna crtica znanstveno-fantastičnog, horor ili fantasy žanra od tri, pet ili sedam riječi može biti bolja nego priča od 1.000 i više riječi (bilo kojeg žanra). Narajcani? Onda pod hitro.hr klikajte na

U organizaciji Tamare Lujak i internet sajta za promociju fantastične književnosti i unapređenje spisateljskog umijeća Art-Anima, pokrenut je natječaj za najkraću kratku priču '357 – Trenutak inspiracije'. Ovaj je natječaj specifičan po tome što se pozivaju autori da napišu crtice naučno-fantastičnog, horor ili fantasy žanra - dužine tri (3), pet (5) ili sedam (7) riječi. Natječaj je otvoren do 3. svibnja i na njemu mogu sudjelovati radovi pisani na srpskom i srodnim jezicima. Radove, otkucane u Wordu i priložene u attachmentu poruke, slati na adresu artanima_konkurs@yahoo.com.

Uz prozni rad obavezno treba navesti i ime, prezime, adresu te broj telefona, a više pojedinosti o propozicijama natječaja potražite na ovom linku. Natječaj se okončava dodjelom nagrada, koja će se održati u beogradskom Domu omladine 7. svibnja ove godine. Maštu u pogon i puno sreće!!!

A sad recimo nešto i o pokretaču natječaja, web sajtu Art-Anima. Sajt je posvećen fantastičnoj književnosti i pokrenut je u našem istočnom susjedstvu. U svom sadržaju ima vrlo zanimljivu rubriku Edukacija u kojoj je smješteno nekoliko tekstova o tome kako pristupiti pisanju i koja bi pravila trebalo poštivati kako bi se autorski iznjedrilo što kvalitetnije kratkometražno književno djelo. Tu možete pronaći tekstove koji primjerice pojašnjavaju pravila pisanja upravnog govora, tekstove koji osmišljavaju strukturu kratke priče i razradu likova, do onih koji se tiču izbora naslova priče.

Sajt sadrži i Forum gdje mladi pisci mogu objaviti svoje uratke koje potom komentiraju starije, afirmirane kolege, kao i rubriku u kojoj su objavljene kratke SF, horror i fantasy priče brojnih autora sa srpske, ali i naše SF scene, poput primjerice T. Jambrišak, A. Žiljaka, D. Perkovića ili D. Macana. Tu je također i rubrika koja donosi velik broj recenzija knjiga SF i srodnih žanrova, rubrika intervjua sa SF piscima, te kutak ispunjen biografijama na sajtu objavljivanih autora. Glavni urednik Art-Animae je Dragoljub Igrošanac, a sajt je smješten na adresi www.art-anima.com.