HIMNA BEOGRAD PRAJDA: Plesni pop pjesmuljak koji je, ne znamo kako, šokirao konzervativni dio Srbije

Vjeran Grković

9. studenog 2012.

HIMNA BEOGRAD PRAJDA: Plesni pop pjesmuljak koji je, ne znamo kako, šokirao konzervativni dio Srbije

Šok i nevjerica u Srbiji. Javni servis, Radio televizija Srbije drznula se u jutarnjem programu premijerno prikazati spot za himnu “Beograd prajda“. Učinjeno je to povodom završetka Tjedna ponosa u Beogradu, i to simbolično povodom 9. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma i antisemitizma, dakle redom pojava koje nisu nimalo strane ovim društvima. RTS je zaprimio niz pritužbi zbog ovog „skandala“, a zapravo se radi o najobičnijem pop pjesmuljku. Što je u njemu sporno probajte sami dokučiti

Pjesma zbog koje dio javnosti traži ostavke na RTS-u, zove se „Idemo u grad“ i snimljena je još prije nekoliko mjeseci, a sada je došao red da se premijerno emitira i spot za tu pjesmu. Kako su organizatori „Beograd prajda“ i sam Aleksa Jelić rekli - konačni cilj je promoviranje različitosti. Već ranije dogovoreno je da ova pjesma postane i službenom himnom beogradske Parade ponosa, što je prvi put da neki regionalno „prajd“ ima svoju himnu. U realizaciju su se s financijskim sredstvima značajno uključila veleposlanstva Njemačke, Nizozemske i Norveške.

„Poruka pjesme je univerzalna: priča o slobodi, ljubavi, izlasku s prijateljima, osvajanju ulica grada dobrim raspoloženjem. To je pjesma čije se riječi lako pamte, muzika podiže i donosi dobro raspoloženje, ritam oslobađa; jednostavno, sve priziva slobodu i ljubav – dvije lijepe stvari koje nitko nikome ne može oduzeti“, poručio je Jelić okupljenim novinarima, dok se organizator pohvalio da je tijekom Tjedna ponosa uspješno organizirano 30 događaja, na devet različitih lokacija, a na kojima je prisustvovalo više od 2.000 osoba. Prvi put okončan je bez ijednog incidenta. Spot je planski „pušten“ uoči 9. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma i antisemitizma. Inače, taj se dan obilježava u znak sjećanja na Kristalnu noć, kada je s 9. na 10. studeni 1938. godine započeo žestoki pogrom njemačkih Židova. Te noći 30.000 Židova otpremljeno je u koncentracione logore, a diljem Njemačke izgorjelo je gotovo dvije stotine sinagoga.

Kao da ništa od ovoga ne razumiju, ozlojeđeni emitiranjem spota i samom spoznajom da u njihovoj blizini postoje i drugi i drugačiji, u komentarima na YouTubeu pojedinci su počeli otvoreno pozivati na nasilje. Prvi su se, očekivano, oglasili iz „organizacije“ Dveri. Hineći tolerantnost objašnjavaju da im ne smeta što je spot snimljen, već što se emitira na javnoj televiziji koja se financira novcem građana Srbije, zaključujući da se radi o velikom skandalu jer da je Srbija normalna država netko bi zbog ovog odmah ostao bez posla, a ne ovako da im se "truju deca". Navodno je sektor pritužbi na RTS zaprimio brojne protestne note građana koje je navodno uznemirio ovaj ni po čemu poseban spot. Na koncu, ne možemo to ne reći, Lupiga je sablažnjena da je ovaj spot nekoga uspio šokirati ..

Lupiga.Com