Hitno po dozu proteina i ugljikohidrata

Ivor Car

2. svibnja 2008.

Hitno po dozu proteina i ugljikohidrata

Ovih dana u prodaji se našao novi album benda na čiji spomen imena su se prije dvije, tri godine mnogi Lupeži grohotom smijali, prosuđujući, dakle, 'knjigu po koricama', a da bi nešto kasnije isti kumili za CD-om i ulaznicom za koncert. Bend je, dakako, 'Letu štuke', a njihov novi album zove se 'Proteini i ugljikohidrati' i predstavit će ga ovog četvrtka zagrebačkoj publici. Što o albumu kažu autor Dino Šaran i producent te član benda, Đani Pervan, doznajte klikom na

'Štuke' su album već najavile dobro primijećenim singlom 'Tesla', a ukoliko niste imali prilike čuti taj singl poslušajte ga na njihovom Myspace profilu. Ovih dana u Zagrebu je snimljen i spot za 'Teslu'. Kako će izgledati vidjet ćemo uskoro, a do tada pročitajte što o albumu kažu Šaran i Pervan. Inače, 'Letu štuke' materijal s 'Proteina i ugljikohidrata' zagrebačkoj će publici predstaviti već ovoga četvrtka u kultnom, ali i novouređenom Aquariusu, povodom 24. rođendana Radija 101. Cijena ulaznica za ovaj spektakl iznosi 70 kuna u pretprodaji te 90 kuna na dan koncerta ...


Dino Šaran:

"Proteini i ugljikohidrati" je naslov našeg drugog studijskog albuma. Radi se o zbirci od dvanaest pjesama uglavnom ljubavnog sadržaja ali u socijalnom kontekstu. Većina pjesama je napisana u protekle dvije godine i inspirirane su kako stanjem opće svijesti i realnom socijalno političkom situacijom u regionu, a Boga mi i šire. Drugi i ne manje važan faktor njihovog nastajanja odnosi se na turbulentne promjene u realnom i emotivnom životu samog im autora. Budući da dolje navedeni nije poklonik elaboriranja vlastitih pjesama i ovoga puta ce izbjeći taj zadatak i prepustiti slušatelju da sam pronađe smisao i poruku jer vjeruje da ovaj to može. Hvala na pažnji. Dajem riječ našem producentu.


Đani Pervan:

Pa, ja bih se osvrnuo na tehnički dio nastanka ovog albuma, možda nekog interesira... Kad smo krenuli u realizaciju ovog albuma, nakon dva mjeseca intenzivnih proba već sam imao jasnu želju da ovaj album zvuči sto prirodnije moguće, za razliku od prvog koji je nastao nasnimavanjem i montažom. Proveo sam sate surfajući po internetu u potrazi za specifikacijama i intervjuima sa producentima rock albuma bendova koji su nam nekako bliski po zvuku i kad sam skupio potrebne podatke dao sam se u potragu za studijem koji ima potrebnu opremu i prostor.

Usprkos negodovanju članova benda, izbor je pao na Sing Sing studio u Metslawieru - Nizozemskoj, u vlasništvu Milana Ćirića. Inače, Metslawier je malo mjesto na totalnom sjeveru Nizozemske (na moru) gdje osim studija postoji i jedna kafana, jedna ribarska kantina i mala samoposluga. Tu smo za 4 dana snimili temeljne aranžmane odsvirane po principu "svi odjednom u istoj sobi" (bubnjevi, bas, električne gitare) bez metronoma (osim u dvije pjesme) i sa tako snimljenim materijalima na analognu traku se vratili u Sarajevo gdje se rad nastavio u digitalnom domenu u "Home Sweet Home" studiju. U Zagrebu u stanu prijateljice Branke dosnimljena je brass sekcija, trombon i truba (Mirko i Igor iz Jinxa) a horovi i prateći vokali u "Bedroom" studiju Dine Šukala. Na albumu još gostuje dosta muzičara čija imena možete naći na omotu.

Dakle ovaj album je nastao maltene totalno "uživo" sa dosnimljenim gostima koje nismo mogli povesti sa sobom u Nizozemsku. Koliko smo uspjeli na traku prenijeti neku dobru vibru procijenit će slušatelji. Miksano je u mom "Home Sweet Home" studiju na 32 – kanalnom analognom mikseru. Trudio sam se da se već u samom snimanju uhvati šarm i boja svakog instrumenta pa da ne bude previše šminkanja pri miksanju. Za gotovo sve instrumente sam koristio kombinaciju "dobar i loš mikrofon" npr: neuman 184 + shure 57 za snare i el gitare. Od 14 snimljenih numera 12 će se naći na albumu. Mastering je radio Tat Purusha iz Slovenije. Što bi još moglo biti zanimljivo? Pjesma "Psycho" je nastala kao improvizacija da se iskoristi zadnjih 10 min. trake, uz dosnimljenu brass sekciju i tekst koji je Dino kasnije odgonetnuo iz snimljenog mumlanja je meni definitivno jedna od najdražih na albumu.