HNS-OVA IGRAČKA: Hoće li Zagreb u ponedjeljak uzeti Svetice građanima?

Ana Benačić

19. prosinca 2014.

HNS-OVA IGRAČKA: Hoće li Zagreb u ponedjeljak uzeti Svetice građanima?

Sportsko-rekreativni centar Svetice oduvijek služi za rekreaciju građana u Zagrebu. Točnije, koristi ga oko 3.000 odraslih i djece godišnje. Bude li centar prepušten Hrvatskom nogometnom savezu, krenut će naplata korištenja tih prostora, koje je HNS dobio bez javnoga natječaja. Inače, kampovi nogometnih reprezentacija obično se izmještaju iz gradova, negdje gdje su nekretnine jeftinije, a mir zagarantiran, kako bi se sportaši mogli posvetiti radu. Međutim, Šukerov HNS ne odustaje, a u tome ga bodri gradska vlast. Odluka pada u ponedjeljak.

Gradska skupština u ponedjeljak će odlučivati o Zaključku o sklapanju ugovora između HNS-a i Grada Zagreba o SRC-u Svetice. U sadašnjem Zaključku su prava građana na rekreaciju svedena na pola rečenice te postoji mogućnost da od javnog interesa na kraju neće biti - ništa, upozoravaju zastupnici stranke "Za grad", koja je upozoravala na moguću nezakonitost ustupanja Svetica HNS-u te pozivaju gradske zastupnike da se usprotive donošenju predmetnog zaključka. 

“22. prosinca posljednja je prilika zastupnicima u Gradskoj skupštini da utječu na uređivanje postojećih odnosa između Grada i HNS-a po pitanju SRC-a Svetice. Nejasno definiran zaključak daje pravnu osnovu za manipulacije prostorom i blokiranje prava građana na pristup toj javnoj površini. Podsjećamo, pretpostavka ustupanja prostora HNS-u bilo je omogućavanje pristupa građanima prostoru za rekreaciju”, izjavio je Sandro Salopek, pravni savjetnik stranke i vijećnik u gradskoj četvrti Novi Zagreb - istok.

(FOTO: Društvo arhitekata Zagreba/HNS-CFF.hr)

Zaključak predviđa sklapanje ugovora na 15 godina bez argumentacije o ekonomskoj isplativosti ustupanja SRC-a Svetice. U pitanju je prostor impozantne i vrlo vrijedne kvadrature koji je Grad HNS-u prvotno ustupio na korištenje bez ikakve naknade. Pristanu li zastupnici na sporni Prijedlog, Grad neće uprihoditi nikakvu tržišno definiranu zakupninu ovoga vrijednoga prostora, upozoravaju u toj stranci. Također je pitanje u kakvom će stanju biti prostor 15 godina nakon HNS-ove uprave, kada Grad ponovno počne njime raspolagati. 

Tisuće građana se usprotivile

“Ako su zastupnici u Gradskoj skupštini tu doista zbog građana, sada je pravi trenutak da to pokažu. Prijedlog Zaključka propušta definirati sve bitne elemente ugovora na temelju kojih će se sklopiti, a koji bi trebali štiti javni interes. Očekujemo da zastupnici reagiraju odgovarajućim amandmanima kojima će ispraviti taj propust. Ukoliko zastupnici to ne učine, ugovaranje sudbine SRC-a u potpunosti će prepustiti izvršnim gradskim tijelima i HNS-u, zajedno s brojnim, za manipulacije pogodnim, 'rupama' iz predloženog Zaključka”, zaključio je Svibor Jančić, vijećnik Stranke u gradskoj četvrti Maksimir.

(FOTO: Društvo arhitekata Zagreba/HNS-CFF.hr)

Goran Bilobrk iz Inicijative Svetice za sve, koja je prikupila na tisuće potpisa građana protiv ovog projekta, prigovarao je što se odlukom o Sveticama išlo protiv mišljenja gradskih odbora, dok se građanima nije dala ni prilika da kažu što misle o ambiciji "profesionalne elite koja želi građanima oduzeti vrlo vrijedno zemljište". Inicijativa je upozoravala da projekt nije odabran na demokratski način, jer je odluka donesena unaprijed, i zahvaljujući njoj će tisućama sportaša, djece i rekreativaca, biti nanesena velika šteta. 

(FOTO: Društvo arhitekata Zagreba/HNS-CFF.hr)

Protiv projekta govorio je ovih dana i predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, upozorivši da u ugovoru između Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza o Sveticama nema ni riječi o namjeni tog objekta - najveći dio ugovora se odnosi na realizaciju poslovnih prostora i kafića, a gotovo zanemariv dio se odnosi na dijelove koji će biti dani na korištenje javnosti, poput atletske dvorane i rekreacijskog centra, s tim da nema naznačenih rokova u kojima bi se ti sadržaji realizirali. 

Postojat će prostor za građane - kada i gdje?

"Taj ugovor HNS je dobio 'džabe' i prije raspisivanja natječaja. Sada će ga građani morati itekako skupo plaćati", izjavio je Bernardić.

(FOTO: Društvo arhitekata Zagreba/HNS-CFF.hr)

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović je, pak, pokušavao umiriti javnost tezama da će Svetice ostati vlasništvo Grada Zagreba, a da je HNS samo investitor koji će omogućiti najveći mogući standard atletičarima, kao i uvjete za održavanje Univerzijade, a "postojat će i prostor za rekreaciju građana".

(FOTO: Društvo arhitekata Zagreba/HNS-CFF.hr)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Društvo arhitekata Zagreba/HNS-CFF.hr