HODAJUĆA KAMPANJA: Evo zašto Milanu Bandiću ne treba predizborna kampanja

Ante Radić

4. svibnja 2013.

HODAJUĆA KAMPANJA: Evo zašto Milanu Bandiću ne treba predizborna kampanja

Mediji su u čudu – zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koristi tribine o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata kako bi uvjerio ljude da na lokalnim izborima svoj glas daju baš njemu. Pravo je pitanje kada to Bandić nije u službi kampanje, a pravi odgovor je - vjerojatno nikad. Na ovom mjestu donosimo vam pregled Bandićevih aktivnosti u posljednjih nekoliko dana, e kako bi vidjeli da se radi o jednoj hodajućoj kampanji koja se populističkim potezima nastoji domoći svakog glasa. Dakle, evo gdje se sve pojavljuje Bandić i kako uvjerava građane da svoj glas trebaju dati baš njemu

Kako bismo vam ilustrirali nimalo perfidnu kampanju zagrebačkog gradonačelnika, kojem gotovo sve ankete daju veliku prednost pred ostalim takmacima i koji će po svemu sudeći zasigurno biti jedan od onih koji će ući u drugi krug, dovoljno je zaviriti na njegov Facebook profil na kojem marljivo, poput oduševljenog kroničara, bilježi sve svoje dnevne aktivnosti. Zapravo, bilježi ih netko kome Bandić plaća, a sudeći po broju postova plaća njegovog community managera ne bi smjela biti niska. Naime, Bandićev je rokovnik nevjerojatno pun i jednostavno se morate zapitati kad on sve to stigne i spava li taj čovjek ikada.


Gradonačelnik radnik, a iza njega nepregledno mnoštvo birača (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Upravo na tome Bandić i gradi svoj imidž gradonačelnika koji je predan svome poslu i veliki je radnik, dok s druge strane nema odgovora na pitanje može li gradonačelnik uopće upamtiti problematiku svih onih s kojima se susreće i obećava im da će riješiti ono što ih muči. Istovremeno, malo tko će primijetiti, recimo, vijest da je Ministarstvo financija uvidom u poslovne knjige gradskih ureda utvrdilo da, završno s 31. prosincem 2010. godine nisu evidentirani i iskazani rashodi veći od 400 milijuna kuna ili da je za pročistač plaćeno 155 milijuna kuna više u odnosu na ponudu za izvođenje radova. No, vratimo se Supermanu Bandiću i njegovim aktivnostima.


Bandić kao spasitelj siromašnih, dijeli navodno besplatni grah (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Danas nas je sve pozvao na besplatni lovački gulaš u sklopu manifestacije Proljeće na Bundeku. Ko mu ne bi dao glas kad u ova teška vremena besplatno dijeli hranu. No, problem je što hrana nije besplatna. Netko će to platiti, a Bandić iz svoga džepa, uvjereni smo, neće, ali će se zato nacrtati na Bundeku i razdragano dijeliti narodu besplatne porcije. Prije nego što nam je ovo objavio Bandić se pojavio u Domagojevoj ulici gdje je svečano i na brzinu otvorio Check Point Udruge za borbu protiv HIV-a. Tko mu ne bi dao glas kad se tako brine da se svi građani mogu testirati na HiV i hepatitis.


Svaku njegovu aktivnost popratit će horde novinara, dobrim dijelom i iz medija koje izdašno financira Grad (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Noć prije snimljen je s „rudarskom“ kacigom na glavi. Naravno, nije bio u nikakvom rudniku, jer u Hrvatskoj rudnika više nema, već se pojavio na otvorenju izložbe Zagrebačka speleologija: jučer, danas, sutra. Dakle, ako ste speleolog ili makar volite planinarenje nema druge nego da Bandiću date svoj glas. Isti dan pred auditorijem od nekoliko stotina građana, sadio je hrastove, a povodom 100 godina Šegrta Hlapića. Stoga, ako ne date svoj glas Bandiću onda mrzite ne samo Šegrta Hlapića i Ivanu Brlić Mažuranić, već i književnost samu.

VIDEO: Kako je Milan Bandić obećao Robertu Knjazu da će se spaliti na smeću ako Jakuševac ne dovede u red

BANDIĆA NE MORE BRIGE: Opet uz ratnog zločinca

Lupiga u jurnjavi s Milanom Bandićem

Prije toga proslavio je vojnu operaciju Bljesak otvorivši “Memorijalni centar granatiranja Zagreba 1991.- 1995.” i podsjetio okupljene na, citiramo, "velikosrpskog agresora". Elem, svoj glas morate dati Bandiću, osim ako niste “velikosrbin” ili mrzite Hrvatsku i Domovinski rat.


Veliki prijatelj Hlapića (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Istog dana upriličio je i tiskovnu konferenciju na temu financija u Gradu Zagrebu, gdje, ne sumnjajte, sve štima, odmah nakon što je održao još jednu tiskovnu konferenciju gdje je predstavio svoju izbornu listu, na kojoj ima svega i svačega – od balerina, preko glumica i sportaša, do tajkuna, vječnih predsjednika kojekakvih upravnih i nadzornih odbora, liječnika i nacionalnih manjina. Stoga ako ne date svoj glas njegovoj listi, onda sigurno mrzite nacionalne manjine, hrvatske glumce, ali i sam balet. U međuvremenu se stigao prisjetio i preminulog vratara Ivana Turine.


Planetu bi prokopao za pokoji glas (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Na Prvi maj je otvorio Jarun Piknik Festival i slikao se sa "Šemsom". Dakle, ako ne date Bandiću svoj glas onda sigurno ne volite humor, a možda ni Bosance. Naravno da je bio i na besplatnoj podjeli graha u Maksimiru. I taj je grah, sigurno besplatan, baš kao i tisuće crvenih karanfila koje je „gradonačelnik dijelio na ulazu u Maksimir“ da se vidi tko radi. Ako mu ne date glas znači da mrzite biljke, a ko ne voli biljke taj mrzi ljude. Usput je skočio do Remize i tamo se latio mikrofona dok su ZET-ovci potezali konop, pa ako mu ne date svoj glas, živi bili, nećete se više voziti tramvajem. Odmah potom odletio je do Sesvetske Sopnice gdje je malo boćao s mještanima. Bio je i sa sindikatima na Jarunu te ručao s predsjednikom Ivom Josipovićem, koji je, baš kao i Bandić, od dana kada je izabran krenuo u novu predizbornu kampanju.


Eto ga i sa "Šemskom" (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Na koliko je onih tribina o legalizaciji bio u proteklim danima uistinu je teško prebrojati, radi se o nekoliko desetina, uglavnom u prigradskim dijelovima, s obzirom da su Bandić i njegov izborni stožer zaključili da imaju prednost u ruralnijim dijelovima Grada Zagreba i da što više svojih aktivnosti treba usmjeriti prema tim biračima, da mu ih kogod ne preotme. A takve tribine se nerijetko pretvore u narodno slavlje na kojem se okupi više stotina građana. Uoči Prvog maja našao se s Doris Pack, ali i otvorio vrtić na Vrbanima. Ako ne date njemu svoj glas sigurno će se odjednom zatvoriti svi vrtići u gradu, a to je samo početak. 


Događanje naroda na Kozari Boku - tribina o legalizaciji (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Gdje god stigne Bandić pred okupljene baca uobičajene floskule, pokazuje da je katolik koji zna sve svece, konstatira da su teška vremena recesije, ali da se ne smije dirati u radnička prava, da moramo stvarati nove vrijednosti, biti solidarni, zapravo sve ono što ljudi žele čuti, s time da Bandić nema niti neku viziju niti ikakvu strategiju kako riješiti taksativno pobrojane probleme. Od Udruge slijepih Zagreb dobio je zahvalnicu za golemi doprinos u njihovu radu. Dok je njega slijepi i slabovidni ne trebaju brinuti.


Zajašit će bicikl u gradu u kojem biciklističkih staza ili nema ili su opasne po život (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Gotovo svaki drugi dan posjeti neku gradsku četvrt, Dubravu ili Novi Zagreb, svejedno je, bitno je biti viđen, a kad je već tamo, onda, stvara se dojam, sigurno nešto i radi, pa nije se valjda samo došao pokazati. Neizostavan je gost svakog boljeg zavičajnog kluba u Zagrebu. Ako niste za Bandića, onda mrzite vaš, ali i tuđi zavičaj. Kad stigne obilazi radove po gradu, reklo bi se drži svaki asfaltni valjak pod kontrolom.


Eto ga i ulozi zabavljača (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Uistinu nema smisla više nabrajati Bandićeve aktivnosti, jer sve ovdje spomenuto on je uspio u samo tri dana, i uvijek uz obavezne horde novinara koji koračaju za njim, jer svaki obilazak s Bandićem, potvrdit će vam to bilo tko od onih koji su imali tu „čast“, prava je atrakcija.


Uvijek prvi, a iza horda novinara i raznih suradnika (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Možda još samo vrijedi izdvojiti i neke zanimljivije ili ako hoćete, bizarnije aktivnosti, poput blagoslova kućnih ljubimaca, koncert Beyonce, sjećanja na Ivicu Račana, koji ga je i vinuo u orbitu, te stoga posjećuje njegov grob, položivši cvijeće i zapalivši lampion, plave boje, da ne bude zabune, potom otvorenje konferencije Cycling Europe gdje je zajašio bicikl u gradu u kojem biciklističkih staza ili nema ili su opasne po život ili epizode s unajmljivanjem besprizornih likova kao zaštitara, koje bi svakom ozbiljnom političaru unajmiti bilo ispod časti. Ali to njemu nije ništa novo. Istovremeno preko medija će poručivati, mrtav ozbiljan, da njemu kampanja za izbore ne treba.


Eto ga i na Beyonce (FOTO: Facebook/Milan Bandić)

Sam Facebook kod Bandića služi kao vrlo jednosmjeran medij. On se njime isključivo reklamira, a svaka interakcija s “prijateljima“ izostaje. Bandić, odnosno onaj tko mu vodi profil, ne odgovara na pitanja, niti ga zanimaju komentari među kojima se nađe i materijala koji bi svaki savjestan community manager morao obrisati. Bandić to vodi kao mašina, samo fotke, fotke i fotke, sve u službi konačnog cilja – stvaranje dojma o čovjeku koji ne prestaje raditi i brine za sve vaše probleme. No, vrijedi se zapitati je li Bandića uistinu briga za vaše probleme ili je sve što radi ovaj čovjek u opisu njegovog radnog mjesta i služi mu kao običan trik za zavođenje birača ...

Lupiga.Com