Kako su Bajić i Karamarko zaboravili Milana Bandića

Ivan Kegelj

11. listopada 2010.

Kako su Bajić i Karamarko zaboravili Milana Bandića

Dok građani Hrvatske iščekuju kad će antikorupcijska histerija HDZ-ove Vlade iza rešetaka pospremiti bivšeg premijera Ivu Sanadera, Novi list nudi argumente koji govore u prilog tezi da je kampanja Jadranke Kosor pod radnim naslovom "nema nedodirljivih" prije svega kampanja političkog karaktera. Tome svjedoči činjenica da organi gonjenja u širokom luku zaobilaze zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, čija administracija je u minulom razdoblju proizvela na desetke afera koje do neba smrde na korupciju. Neke od njih USKOK, policija i DORH istražuju duže od tri godine

Premijerka Jadranka Kosor prije nekoliko dana, pri posjetu Virovitici, predbacila je bivšem ministru SDP-a činjenicu da je bez javnog natječaja dodijelio posao tvrtki Public Image, u vlasništvu SDP-u nekoć bliskog PR stručnjaka Borisa Maleševića. Time je željela stvoriti ravnotežu u kriminalu, odnosno »mutnim poslovima« HDZ-ove i SDP-ove Vlade. U isto vrijeme, niti jedne riječi nitko nikad nije potrošio na činjenicu da je zagrebačka administracija pod ravnanjem gradonačelnika Milana Bandića u nepunih 11 mjeseci 2006. godine sklopila 113 takvih ugovora.

Vrijednost tih ugovora višestruko je premašivala onih 28 milijuna kuna koje je premijerka spočitnula bivšem ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu. Samo s poduzećem GIP Pionir, koje je gradilo zgradu u kojoj je Bandić kupio velebni stan, Grad Zagreb sklopio je direktnu pogodbu tešku 22,8 milijuna kuna.

Ne samo da ove direktne pogodbe nitko nije spomenuo, nego nitko ne spominje niti ostale afere gradske administracije, od kojih neke policija i USKOK istražuju duže od tri godine. U aktualnoj antikorupcijskoj histeriji niti jedan jedini put nisu spomenute istrage poslova gradske administracije, iako je upravo ime gradonačelnika Zagreba prije odlaska Ive Sanadera bilo najspominjanije u kontekstu sumnji na mito i korupciju.

TRGOVINA S TODORIĆEM

U više navrata glede poslova Bandićeve administracije oglašavao se i USKOK, a kriminalistička policija izuzimala je materijale iz ureda Gradskog poglavarstva. Međutim, danas kad organi gonjenja pletu mrežu oko bivšeg premijera, svi slučajevi koji su u glavnom gradu do neba smrdjeli na korupciju bačeni su u drugi plan. Podsjetimo samo na neke od njih.

U prvom redu tu su razmjene zemljišta s privatnim investitorima, koje policija i Ured za istraživanje organiziranog kriminala istražuju već godinama. Bandićeva administracija davala je privatnim poduzetnicima gradska zemljišta po sumnjivo povoljnim uvjetima. Grad je zauzvrat uzimao zemljišta u predgrađu ili, pak, derutne zgrade u slabo atraktivnim gradskim kvartovima.

Jedan od partnera Grada u tim poslovima bio je i najveći hrvatski tajkun Ivica Todorić, točnije njegovo poduzeće Gro-komp. Naš list o ovom slučaju pisao je u niz navrata: Todorić je u smiješno nisku naknadu dobio jedno od najvrjednijih gradskih zemljišta na križanju Vukovarske i Heinzelove ulice, a zauzvrat je dao derutnu nekretninu u Mečarevoj ulici i za predmetno zemljište smiješno nisku novčanu naknadu. Niti jedan redak naših tekstova o ovom slučaju nikad nije demantiran, ali policija nikad nije pokucala na Todorićeva vrata.

LEGENDARNI SLUČAJ WC-a

Dakako, tu je i legendarni slučaj izgradnje montažnih WC-a po 11 tisuća eura po metru četvornom. U ovaj posao bio je uključen i jedan od Bandićevih kumova, ali afera koja je zazvonila u cijeloj Hrvatskoj i najupečatljivije obilježila Bandićevu vladavinu u Zagrebu nikad nije dobila svoj pravosudni epilog. Dvije novinske stranice bile bi premalo za nabrojiti sve afere gradske administracije. Niti jedna od njih nikad nije do kraja istražena. Unatoč svim napisima i argumentima koji su upućivali na korupciju u Bandićevoj administraciji, gradonačelnikov lik i djelo organi gonjenja u aktualnoj antikorupcijskoj kampanji nastavili su zaobilaziti u širokom luku. 

Zagrebački gradonačelnik povukao se na "rezervne položaje", pa u javnosti nije prisutan niti približno u onoj mjeri u kojoj je to bio do gubitka predsjedničkih izbora. Jedan od njegovih zapaženijih istupa u posljednje vrijeme bio je čestitka rođendana premijerki Jadranki Kosor, koja najbolje govori o Bandićevom trenutačnom stanju, odnosno o njegovom strahu pred Kosoričinom antikorupcijskom borbom, oko čije iskrenosti šira javnost ima podijeljeno mišljenje.

LASKANJE JE UPALILO

– Preuzeli ste kormilo države u nemirnim vremenima i proteklih godinu dana pokazali čvrstinu i odlučnost rijetko viđenu kod naših političara. Pritom ste uspjeli pokrenuti i provesti neke od ključnih reformi koje su nužne za daljnji razvoj Republike Hrvatske. Demonstrirali ste tezu da državnici vuku poteze za nove generacije, a političari obično za samo jedan mandat – laskao je Kosorici Bandić.

Imajući u vidu razvoj antikorupcijske kampanje, čini se da mu je ova laska upalila. Organi gonjenja fiksirani su na bivšeg premijera Ivu Sanadera, kao da rade po političkom zadatku, a ne pravilima struke. Milan Bandić, pak, nemirno spava, ali ima li razloga za nemir znaju samo on, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i ministar policije Tomislav Karamarko. Ono što je očigledno govori da se Milan Bandić ne nalazi na vrhu prioriteta organa gonjenja, što je uistinu čudno s obzirom na činjenicu da se o milijunskim skandalima gradske administracije mogu napisati stotine i stotine stranica.


Ladislav Tomičić
(www.novilist.hr)