Ima li kakvog posla?

Ivor Car

19. ožujka 2003.

Ima li kakvog posla?

O zaposlenosti ili nezaposlenosti u Hrvatskoj redovito slušamo iz "usta" naših telvizora ili radio prijamnika, a na osnovu podataka jedne institucije smještne u Zagrebu, u Zvonimirovoj ulici. Vrijeme je da prestanemo slušati i počnemo čitati, i to iz "usta" Lupige, a na osnovu podataka hrvatskoga job site-a, Lupiginog partnera. Dakle, što se prošli mjesec tražilo, a što nije pročitajte u
Poslaše mi naši partneri sa site-a www.posao.hr (to su vam oni koji po čitav dan stoje na Lupigi, i to na lijevoj strani i samo mijenjaju neke poslove) jedan mail, u kojem mi daju na uvid izvještaj o stanju na tržištu rada. I to za veljaču, iliti protekli mjesec ove ratne nam 2003. godine.
Što nam novo može reći taj izvještaj, pitate se, a ja vam odgovaram - pa ništa posebno, u biti svašta i ujedno ništa. To je presjek poslova koji nam je taj job site nudio u proteklom mjesecu. Naravno, sve statistički obrađeno.
Dakle, vrijeme je da vam napokon kažem šta mi rekoše! - "U odnosu na siječanj ove godine, u veljači je uočen pad potražnje za radnicima u 17 od ukupno 26 kategorija koje su praćene. Pad potražnje za radnicima uočen je u sljedećim kategorijama: Poljoprivreda - Šumarstvo - Ribarstvo (-79%), Socijalne usluge - neprofitne organizacije (-71%), Mediji (-69%),  Znanost - istraživanje (-51%), Bankarstvo (-53%),  Zdravstvo (-45%), Informatika (-42%), Ugostiteljstvo (-31%), Proizvodnja (-28%), Marketing - PR (-27%), Državna služba i uprava (-24%), Transport, skladištenje i logistika (-23%), Naobrazba (-22%), Graditeljstvo (-18%), Administrativne i slične usluge (-15%), Računovodstvo i revizija (-14%), Maloprodaja - veleprodaja (-7%).
Porast potražnje za radnicima uočen je u 9 kategorija i to: Policija - zaštitarske usluge (76%), Biotehnologija i farmaceutika (74%), Pravo (65%), Osiguranje (49%), Management i upravljanje (34%), Arhitektonske usluge (20%), Umjetnost i design (12%), Turizam (8%), Instalacija - Održavanje - Popravak (4%).
Ponuda radne snage, mjerena po prijavljenim životopisima na Posao.hr, rasla je u skoro svim praćenim kategorijama. Najveći porast zabilježen je u kategorijama: Mediji (70,1%), Turizam (67,4%), i Marketing - PR (46,9%). Pad je zabilježen u 5 kategorija i to: Policija - zaštitarske usluge (17,6%), Naobrazba (4,92%), Osiguranje (4,76%), Informatika - hardware (3,4%), i Zdravstvo (3,57%)."

Eto tako mi rekoše ljudi iz posao.hr-a. Pitanje je koliko je njihov uzorak dobar pokazatelj na generalno stanje u našoj nezaposlenošću opterećenoj državi. Također moram napomenuti da u ovom izvještaju postoje i neke nelogičnosti (otkrijte sami!), a još nešto što moram reći je da svakoga dana kada otvorim Lupigu pogledam lijevo i vidim koji su to novi poslovi danas, i do sada sam na prvi pogled pronašao dvije ponude na koje bih se mogao prijaviti. Čak dvije ponude za tri zanimanja ili riječnikom posao.hr-a, tri kategorije za koje sam izučen. Klikom na ponude ispostavilo se ipak da se ni tu ne mogu prijaviti. Ima li onda posla, ili nema? I kakva zanimanja se uopće traže? Nemojmo ići daleko i pogledajmo samo što se danas nudi na tržištu rada naših partnera.
Posao prvi: Navision Solutions Developer - neka mi molim vas netko odgovori što je to i što trebam raditi da postanem "Navisionar Solutionar Devolper".
Posao drugi: Vođa projekta informatizacije poslovnih procesa - eh ovo mi je već malo jasnije, ali se bojim tog izraza, jer ga ne razumijem, vjerojatno zato što sam premalo obrazovan i glup.
Posao treći: Skladištar-vozač - e ako može ja bih ovaj posao, to razumijem i znam šta trebam raditi, nema veze što imam dva fakulteta, samo da ne traže iskustvo od dvije godine.

Kako ovo ne bi završilo potpunim izljevom mojeg bijesa prema životu, državi, vama i naravno prema sebi, pozdravljam vas do nekog novog izvješća s www.posao.hr, stranice koja svoj posao odrađuje na vrlo dobar način.