IMAMO DOBITNIKE: Haris Rovčanin, Bojana Jovanović i portal Novosti dobitnici Nagrade Srđan Aleksić

A.B.

6. prosinca 2023.

IMAMO DOBITNIKE: Haris Rovčanin, Bojana Jovanović i portal Novosti dobitnici Nagrade Srđan Aleksić

Bojana Jovanović, novinarka i urednica beogradskog portala Krik, Haris Rovčanin, novinar portala Detektor iz Sarajeva te zagrebački portal Novosti dobitnici su ovogodišnje Regionalne novinarske nagrade Srđan Aleksić. Kao i inače, svečana dodjela nagrada bit će organizirana na Međunarodni dan ljudskih prava, odnosno ove nedjelje 10. prosinca u Banjaluci za vrijeme manifestacije „Dani Srđana Aleksića“.

Ovu nagradu, uz našu Udrugu za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči“, raspisuju Helsinški parlament građana Banja Luka, Udruženje mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, te Institut za medije Crne Gore.

Na ovogodišnji konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stigla je 41 prijava. Ukupno su nominirani 31 novinar i novinarka, u dvije kategorije, Za novinarsku hrabrost i izuzetnost te Za doprinos zajednici, dok je preostalih deset nominacija zaprimljeno u kategoriji Za medije. O dobitnicima za ovogodišnje izdanje nagrade odlučivao je petočlani žiri u sastavu Ana Hegediš Lalić (Srbija), Slavica Lukić i Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora) i Borislav Kontić (Bosna i Hercegovina).

Nagrada u kategoriji „Za hrabrost i izuzetnost“ pripala je Bojani Jovanović novinarki i urednici portala Krik, mreže za istraživanje kriminala i korupcije, iz Beograda. Njeni tekstovi precizno razotkrivaju detalje i poveznice između srbijanskih i ostalih kriminalaca Balkana s osobama koje su na visokim funkcijama u državi i politici. Prema mišljenju žirija kroz ovakve novinarske priče razotkriva se srbijanska politička stvarnost i time se uviđa kako je organizirani kriminal ne samo povezan s državnim aparatom, nego i vođen i štićen iz njegovih najviših vrhova. 

Zbog vremena i truda koji je uložio, te dobivenih rezultata na projektu Baza sudski utvrđenih činjenica o ratu u Bosni i Hercegovini, Haris Rovčanin, novinar portala Detektor iz Sarajeva dobio je nagradu u kategoriji „Za doprinos zajednici“. Projekt je nastao unutar Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u periodu od travnja 2021. do ožujka 2023. godine kada su prikupljani materijali, odnosno utvrđivane činjenice iz haških presuda o zločinima u BiH koji su bili osnova za stvaranje baze podataka i dokumentarnih filmova sa iskazima svjedoka, žrtava i preživjelih iz cijele države. Baza je edukativna, pregledna i estetski prilagođena mlađim generacijama. 

„U našim nacionalizmima opterećenim društvima, njegov rad predstavlja ogroman i trajan doprinos borbi protiv manipulacija ratnom prošlošću“, naveo je žiri u svom obrazloženju jedan od razloga zbog kojih je kolega Rovčanin zaslužio nagradu. 

Posljednja, ali ne i manje važna nagrada, u kategoriji „Za medije“, pripala je zagrebačkom portalu Novosti. Kako stoji u obrazloženju žirija, ovaj portal pridonosi novinarstvu sa kvalitetnim sadržajem koji je konstantan, dosljedan i profesionalan. 

„Ovaj portal je društveno angažiran medij s vrhunskim autorima koji svaki tjedan donosi tekstove koji zaista utječu na jedno društvo, ali i regiju u cjelini“, objasnio je žiri svoju odluku iz koje se jedna članica žirija morala izuzeti zbog mogućeg sukoba interesa.

Pored navedenih dobitnika, ove godine su vrlo visoko bili rangirani novinari i novinarke, Hrvoje Šimičević i Josip Bohutinski iz Hrvatske, Bojan Tončić i Darko Šper iz Srbije, Kristina Perić te portali Buka i Prometej iz Bosne i Hercegovine, kao i Brano Mandić iz Crne Gore.

Podsjećamo, Regionalna novinarska nagrada Srđan Aleksić nastala je kao hommage koji bi javnosti trebao biti podsjetnik na mladića iz Trebinja po kojem je ova nagrada dobila ime. Prije gotovo 31 godinu, Srđana Aleksića u središtu Trebinja pretukli su ga pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), jer je stao u zaštitu svoga sugrađanina Bošnjaka, Alena Glavovića. 

Tog 21. siječnja 1993. godine četvorica pripadnika VRS-a na ulici su krenuli maltretirati i udarati Alena Glavovića. Aleksić im je rekao da ostave čovjeka na miru, na što su se okrenuli prema njemu i počeli ga udarati kundacima. Srđan je potom pao u komu i nakon šest dana izdahnuo u bolnici. Alen Glavović je uspio pobjeći i danas s obitelji živi u Švedskoj i svake godine posjećuje, noseći mu cvijeće, Srđanovo grobno mjesto. 

Zbog ovog čina herojstva u krvavom ludilu devedesetih, Regionalna novinarska nagrada Srđan Aleksić, „posudila“ je njegovo ime, želeći širiti vrijednosti koje je nosio Srđan. A to nisu ništa drugo već ljudskost, pravo na kritičko razmišljanje, građanska odgovornost i hrabrost, te u konačnici pravo da budemo i poštujemo drugo i drugačije. Stoga se nagrađuje profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje, odnosno oni koji svojim medijskim radom doprinose pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginaliziranih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti.

Prošle godine nagradu su dobili hrvatski novinar Viktor Ivančić, srbijanska novinarka Tamara Skrozza te portal Krik.rs.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Nagrada "Srđan Aleksić"

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"