Izvan nogometa

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Izvan nogometa

Za sve one koji strahuju da je ovo tipična nogometna vijest, reći ćemo kako ona to nije. Kako se bliži svjetsko nogometno prvenstvo u Japanu i Koreji, svakodnevno nam stiže sve više vijesti s Dalekog istoka. Tako danas bilježimo prvog protjeranog navijača, jedno samoubojstvo i još ponešto iz dana prije početka showa.
Jedan od ciljeva organizatora ovogodišnjeg svjetskog nogometnog prvenstva je napraviti od SP-a show, koji će iznjedriti što veću zaradu. Vjerovali ili ne Japanci su upravo u tome majstori, koji svemu daju dodatni pritisak. Prva žrtva tog pritiska je Japanac Okamura. Ovaj 52-godišnjak radio je u nogometnom trening kampu reprezentacije Senegala. Kamp je trebao biti u funkciji od 16. do 23. svibnja, kada Senegalci odlaze u Koreju. Silnu želju za savršenstvom nesretni Japanac nije mogao izdržati te je okončao svoj život vješanjem. U pismu koje je ostavio iza sebe Okamura objašnjava kako se više nije mogao nositi s radnim zadacima koji su postavljeni pred njega.
U drugoj zemlji suorganizatoru, Koreji jedan navijač je već vraćen kući, podosta prije početka "velike smotre". Riječ je naravno, a o kome drugom nego, o Englezu. Na aerodromu je 37-godišnji Englez prepoznat kao jedna od 3 000 osoba s navijačke crne liste, te je upućen na povratak doma. Gospodin u godinama je već u Engleskoj upozoren kako neće moći prisustvovati prvenstvo, ali je on ipak pokušao ranim dolaskom izbjeći kontrole.
Hrvatski pak troublemakeri mogli bi naići na probleme ukoliko se zamjere japanskoj policiji. Naime tamošnji odvjetnici nemaju prevoditelje hrvatskog jezika, pa će tako komunikacija između branitelja i branjenog biti znatno otežana. Zbog toga preporučamo ubrzani tečaj japanskog ili barem engleskog. Eto posla za našeg prijatelja Yukija, koji ionako ide u Japan.
Zanimljivo je još naglasiti kako će navijači koji posjete Koreju moći uživati i u jeftinijoj kupovini. Tamošnje robne kuće i shopping centri će posjetiteljima ponuditi sniženja koja će dosezati brojku od čak 50%. Cilj ovoga nauma je predstaviti Koreju kao zemlju idealnu za shopping.
Kao što vidite dragi i nedragi moji, sve je to show koji nam se svakog dana sve više primiče.