Još jedna nevina žrtva

Ivor Car

17. ožujka 2003.

Još jedna nevina žrtva

Nepoštene, neshvatljive i nikako probavljive stvari se na žalost svakodnevno događaju oko nas i mi nikako ne možemo ne obazirati se na njih. Jedna od takvih stvari je smrt američke državljanke u trenutku kada je prosvjedovala za mir i mirno rješenje, a o čemu svjedoči ova Reutersova fotografija
Američka državljanka Rachel Corrie poginula je jučer na području Palestine, izgubivši život u prosvjedu za mirno rješenje i protiv nasilja. 23-godišnja studentica je zajedno sa nekoliko Britanaca te svojih sunarodnjaka protestirala protiv izraelskih vojnih operacija usmjerenih prema civilnom stanovništvu u pojasu Gaze. U trenutku kada je pokušala svojim tijelom spriječiti rušenje jednog palestinskog doma, pregazio ju je izraelski buldožer kojemu je zadatak rušiti sve palestinsko što mu se nađe na putu. Ovaj put sumnjiv je bio dom dr.-a Samira Masrija.

U ocjeni ovog "neugodnog" slučaja izraelski vojni dužnosnici su morali biti malo taktičniji i oprezniji, jer riječ je o državljaninu najveće sile svijeta, koja je usput budi rečeno na njihovoj strani. Ipak sve je završilo standardnima alibijem. Oni su tražili eksploziv i oružje, a protestantni su bili neoprezni. Standardan odgovor jednih, kao i drugih (SAD-a) koji su izrazivši sućut obitelji Corrie obećali pokretanje brze i potpune istrage. Ipak kako protestanti baš i nisu bili neoprezni, svjedoči i ova fotografija na kojoj se jasno vidi kako je nesretna djevojka u trenutku smrti na sebi imala fluoroscentu jaknu zbog čega je bila lako uočljiva, a osim toga je stajala ispred buldožera, na vidljivom mjestu, što sve nije spriječilo vozača buldožera da svojim vozilom cijelom dužinom pređe preko njenog tijela.