Josipović na Facebooku: "Nema znaka pod kojim nije počinjen zločin"

Ivor Car

28. srpnja 2010.

Josipović na Facebooku: "Nema znaka pod kojim nije počinjen zločin"

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pored svih državničkih obaveza i dalje pronalazi vremena kako bi „proćaskao“ sa svojim „prijateljima“ na najpoznatijoj društvenoj mreži, popularnom Facebooku. Tako je danas „očitao lekciju“ jednom od svojih „prijatelja“ koji je zaključio kako je Josipovićev govor na obljetnici 69. godišnjice oružanog ustanka u Srbu, sasvim neprikladan, jer partizanske kape ne mogu biti znak mira i ljubavi

Obljetnica 69. godišnjice oružanog ustanka sasvim će sigurno ostati upamćena upravo po Josipovićevom govoru, kada je okupljenima, među kojima je bio i popriličan broj sudionika Narodnooslobodilačkog rata, poručio da istaknu svoja odlikovanja iz Drugog svjetskog rata i da s ponosom nose partizanske kape, jer su one poruka mira i ljubavi, odnosno „poruka da više nikada ne smije biti zločina, genocida i rata. Ovakve izjave, na prostorima, gdje se gotovo svaki dan obilježava neki zločin, bilo iz „onog“ ili „ovog“ rata, smjesta su dočekane na nož te se Josipović ponovno našao pod topovskom paljbom.

Tako ga je i na njegovom Facebook profilu „napao“ izvjesni Josip Crnković koji ga je optužio da „šeta od Boga do vraga“, jer svi „jako dobro znamo“ da je dokazano kako je pod partizanskim kapama „počinjen zločin“, kao i pod „drugim obilježjima koje službena hrvatska politika zabranjuje“. Hrvatski predsjednik nije se susprezao od odgovora pa je svom prijatelju samo nekoliko sati nakon „napada“ uputio odgovor, ne dopuštajući da se partizanska uspoređuje s ustaškom kapom.


- Dragi prijatelju, nema znaka pod kojim nije počinjen zločin, od križa, petokrake, svake zastave i svakog grba. Ali, moramo biti sposobni apstrahirati i prepoznati ono važno. Pod partizanskom je kapom ostvarena pobjeda nad fašizmom a Hrvatska i Hrvati svrstani među pobjednike. Zato je ona, bez obzira što su je neki zloupotrijebnili, pozitivan znak. I Križari su zlopotrijebili križ, a ustaše hrvatski grb. Ali, i križ i hrvatski grb smatramo pozitivnim simbolima jer su sa sobom dominantno nosili dobro, replicirao je Josipović, nakon čega se njegov „prijatelj“, barem do sada, više nije javljao. Inače, u kuloarima se u zadnje vrijeme nagađa kako se za Facebook profil Ive Josipovića, osim njega brine još nekoliko ljudi. U prilog toj tvrdnji navodi se kako se na profilu postovi sve češće pojavljuju u sate, u koje do sada Josipović nije komunicirao preko Facebooka. Naime, njegovim prijateljima poznato je da predsjednik na facebook dolazi u sitnim noćnim satima, dugo nakon što satovi otkucaju ponoć.