Mala srpska prodavnica rasadnik kojekakvih čuda

Ivor Car

29. rujna 2005.

Mala srpska prodavnica rasadnik kojekakvih čuda

Svakojakih čuda se može kupiti na Internetu, ali najzanimljivije od svega što vidjeh u svojoj skromnoj surferskoj karijeri su koještarije iz 'Male srpske prodavnice' koja se sakrila negdje u golemim internetskim prostranstvima. Na prodaju se nude kokarde, šubare, zastave, cijele narodne nošnje ... pa čak i opanci, kako oni pravi tako i oni za auto retrovizor, a sve to, naravno, prezentirano na svojstven način. Jednom riječju - oaza

Za početak je tu "tona" poprilično nepotrebnih stvari, kao što su korice za "passport" sa "srpskim orlom". Isti grb nalazi se i na kožnim podmetačima za čaše, futrolama za naočale, kožnim ulošcima za dvije kemijske olovke, a nezaboravan je kožni remen s velikom metalnom kopčom na kojoj je srpska zastava i još jedan dvoglavi orao.

- Srpski opanci (pravi i suveniri), kao praktični predmeti za kancelariju ili držanje dokumenata - sve od kože. Idealno kao poslovni ili lični poklon, piše na web stranicama Male srpske prodavnice iliti "Small Serbian Shopa".

Posebno "odeljenje" čine kokarde, baš kao što piše - razne. "Srpska četnička", "Oficirska kokarda" ili "Bela kokarda", stvar je odabira. Tu su i narodne nošnje - Podgrmečka, Glamočka, Šumadijska, Šopska ... po cijenama od oko 400 eura, dok za figuru četnika s fotografije valja izdvojiti 57 "eura". Poprilično skup je i "Drveni privezak za ključeve sa graviranim likom Radovana Karadžića s jedne strane, a sa druge strane četiri S" - čak deset evra.

Među "novijim domaćim filmovima" nude se i neki nedomaći DVD-i kao što su "Sretno dijete", Đurini "Mujo&Haso superstars" i "Ničija zemlja" što ne treba čuditi, jer autor ovoga sajta svoju je opću kulturu pokazao u kratkom sadržaju, inače genijalnog filma "Dečko koji obećava", a gdje je napisao "... uverljivo odslikavajući Beogradsku i tada Jugoslovesnku rock scenu (Koja iz El.Orgazma glumi jedan od glavnih likova) ...". Inače, za one koji ne znaju, Koja je iz Discipline kičme ili, u ovom slučaju, iz Šarla akrobate.

Od četničkih zastava i šubara možete kupiti što vam bradato srce zaželi, pa čak i ako želite sat na kapi. I stvarno svega ima u Maloj srpskoj prodavnici. Pored navedenog ponajviše je majica s raznim motivima. Kraj Valtera ("Das ist Valter"), koji je tko zna prema kojem principu završio u Srpskoj prodavnici, tu su i majice koje poručuju "Sloboda ili smrt" ili vape za "Dinarskom divizijom" i neizostavnim čiča Dražom. No, svakako je najzanimljiviji motiv lubanje ispod kojeg se koči tekst: "Mi ćemo se vratiti". Od presedana valja izdvojiti činjenicu da se dokumentarni film "Istina o četnicima" ugurao među DVD-e uspjeha Crvene zvezde, Partizana i srpske košarke. I što dalje da vam pričamo i nabrajamo, kad se baš lijepo možete zabaviti tako što ćete posjetiti web sajt Prodavnice.