KAKO SE KALIO IZRAELSKI APARTHEID: "Ove krave su prijetnja za nacionalnu sigurnost"

H.Š.

15. lipnja 2015.

KAKO SE KALIO IZRAELSKI APARTHEID: "Ove krave su prijetnja za nacionalnu sigurnost"

"Ove krave su prijetnja za nacionalnu sigurnost države Izrael", rekao je izraelski vojnik, naredivši uniformiranim podređenicima da od Palestinca preuzmu 18 muzara. Istinita priča koja se dogodila koncem 80-ih godina 20. stoljeća, nakon početka prve Intifade, centralna je tema dokumentarca "The Wanted 18" mladog palestinskog autora Amera Shomalija, koji ga je prije nekoliko dana trebao predstaviti publici na newyorškom filmskom festivalu o ljudskim pravima. No ispostavilo se da je, baš poput krava, redatelj klasificiran kao "prijetnja za sigurnost države Izrael", zbog čega nije mogao proći izraelsku sigurnosnu provjeru i otići u jeruzalemsku američku ambasadu. 

Potom je otišao u Jordan, gdje mu je viza odobrena, ali mu je nisu mogli dati pod obrazloženjem da se stroj pokvario. Shomali je dotad bez ikakvih problema odlazio na brojne europske festivale, gdje je film dobio nekoliko nagrada. Ironija je u tome da njegov uradak pokazuje kako je Izrael u zadnjih četvrt stoljeća podrivao bilo kakav pokušaj palestinskog nenasilnog otpora, predstavljajući sudionike kao opasne remetitelje režima. U filmu se rekreira i nevjerojatna priča o tome kako su Izraelci kriminalizirali Rivku, Ruth, Lolu, Goldie i druge krave, pod obrazloženjem da je nezavisna proizvodnja mlijeka na palestinskoj zadružnoj farmi izravna prijetnja izraelskoj nacionalnoj sigurnosti. 

Iza svega je stajala bojazan Izraelaca da će se rastući mirni i nenasilni otpor proširiti Pojasom Gaze. Zbog toga su stvorili politiku totalne kontrole gospodarskog života Palestinaca. Jer, kako reče jedan od Palestinaca, okupacija bez kontrole ne funkcionira

"Bili smo kraljevi, i gospodari vlastitih sudbina. Život nam je bio ispunjen. Kompletan, rekao bih", kaže u dokumentarcu Majed Nassar, jedan od sudionika tadašnje nenasilne palestinske borbe.

"Mi smo Palestinci i zaslužujemo svoj dom, kao što zaslužujemo našu zemlju, našu slobodu i naše krave", dodaje.

Blokiranje redateljevog odlaska u SAD dogodilo se u danima kad su izraelske vlasti objavile izvještaj u kojem opravdavaju prošlogodišnji masakr nad palestinskim civilnim stanovništvom i politiku koja se - još od prijelomne izjave Desmonda Tutua - sve češće naziva apartheidom, čiji su zločini gori i od onih u Južnoafričkoj Republici, kako je nedavno kazao bivši dužnosnik UN-a John Dugard. 

"Danas mladi Palestinci i Arapi općenito imaju dva izbora", rekao je u intervjuu za Democracy Now! redatelj Amer Shomali. "Prvi je da pristanu na poziciju žrtve izraelske okupacije u ime kapitalizma, a drugi da postanu luđaci i odu u ISIS. Ovim sam filmom pokušao pokazati da su tadašnje mlade generacije odabrale treći put, znajući da se bore za bolju budućnost. Film je važan jer bi mladim Palestincima mogao vratiti samopoštovanje", poručio je.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/Screenshot