Kako upušiti lulu

Božidar Alajbegović

8. veljače 2006.

Kako upušiti lulu

Svi smo mi svoje popušili još prije desetak godinica, ali nekima to sporije do pikse dolazi! No, ovoga puta prostor nećemo posvetiti luzerima i pušioničarima nego doslovnim pušačima. I to onoj malobrojnoj skupini među njima koja svoju dozu inhalira upotrebom pribora, u nas poznatog kao lula. Želite li otkriti vrlo zanimljive savjete o što kvalitetnijem upušavanju lule, nema druge nego da kliknete na

Sajt www.pusilulu.tk posvećen je pušačima lule i onima koji će to tek postati! Osim enciklopedijskog prikaza povijesti uzgoja duhana i klasifikacije te opojne biljke, te pregleda širenja tog fenomena svijetom, sajt donosi opise mnogobrojnih modela lule, ali i recenzije dvadesetak vrsti duhana napisanih od strane samih konzumenata-posjetitelja sajta. Naravno, autori sajta otvoreni su za suradnju te i vas pozivaju da šaljete svoje tekstove s dojmovima o najdražim vam vrstama duhana.

Za pušače s manje iskustva www.pusilulu.tk sadrži i nekoliko rubrika sa savjetima i uputama iz kojih možete saznati kako odabrati odgovarajuću lulu i kako istu održavati te je puniti, zapaliti odnosno kako upušiti lulu. Tu je i opširan rječnik lulaških riječi s prijevodima mnogobrojnih vrsta duhana, vrsta lula i pribora s pridodanim objašnjenjima. Sajt sadrži i galeriju s mnoštvom duhovitih karikatura i fotografija lulaške tematike, a tu je i rubrika s umjetničkim crtežima Nevena Mihajlovića inspiriranima lulama.

Pusilulu.tk nesvakidašnja je pojava na hrvatskom webu, a autorima sajta predlažem da u knjižnicama potraže izvrsnu knjigu prerano umrlog književnika Ede Budiše 'Klub pušača lule' koja svakako zavrjeđuje posebnu rubriku na njihovom sajtu ...

A za početnike evo i nekih savjeta koje smo pronašli na Pusilulu.tk:

Tri glavna pravila

1. Lula sama kao takva, je naravno važna, ako se upuštate u čari pušenja lule!
2. Glavno pravilo kaže da što je lula kvalitetnija to je i užitak pušenja duhana veći.
3. Pri pušenju treba paziti da dim ne uvlačiš prejako i prečesto (dakle jedan za drugim u intervalu jednog ispuha) zato što to zagrijava lulu, a i dim što svakako smanjuje doživljaj dima.


KAKO NAPUNITI LULU?

1. Prije punjenja, mora biti sigurno da je lula pristojno očišćena od ostataka duhana. Lula MORA biti hladna kada se puni.
Kvantiteta duhana za jedno punjnjenje je ovisna o dubini lule i o starini lule. Ako je lula nova puni je manjim količinama duhana.
Ukupnu kolicinu duhana za jedno punjnenje treba razdijeliti na hrpice - 40% - 40% - 20%
2. Prvi sloj od 40% stavi na dno lule jako nježno - nježno poput ruke djevice.
3. Slijedecih 40% umetni malo grublje kako bi se žar polako spuštao i nesmetano gorio.
4. Poslijednjih 20% utisni tako jako da ti palac utrne - naravno ne, ali za nijansu jače od gorenavedenog.