Cigarete su veličanstvene

Božidar Alajbegović

15. rujna 2004.

Cigarete su veličanstvene

Iako pušenje ne prakticiram, ipak pomalo već suosjećam sa pušačima koji bi uskoro, kako je krenulo, mogli dobiti i žute zvijezde na rukav. Stoga novicu koja slijedi posvećujem svima vama dragi pušači, a u njoj vam knjigu zgodna naslova "Cigarete su veličanstvene", svojevrsnu književnu elegiju cigaretama, svojim riječima predstavlja sam autor
Richard Klein sveučilišni je profesor francuskog jezika i književnosti koji se s ciljem da prestane pušiti prihvatio pisanja knjige. Pritom se desio vrlo zanimljiv paradoks - iako se kao rezultat njegovih literarnih napora iskristalizirala knjiga u slavu cigaretnom dimu, autor se lupajući po tastaturi ipak uspio okaniti pušenja.

Cigarete su veličanstvene je Kleinova svojevrsna književna elegija cigaretama, a o svojoj knjizi koja je odnedavno dostupna i u hrvatskim knjižarama (izdavač Edicije Božičević) Richard Klein zbori slijedeće: 

"... Ova knjiga namjerava istovremeno biti književna kritika, analiza popularne kulture, političko huškanje, teorijska vježba, i oda cigaretama.

Nastoji, premda ne želi izgledati eklektična, izbjeći konvencionalne žanrovske kategorije, s ciljem da proizvede odvažniju kritiku od one kakvu smo navikli čitati. Ova knjiga možda zapada u grijeh neodgovornosti, upada u zamku besmislenosti ili prelazi u fikciju ili provokaciju kako ne bi bila dosadna. S namjerom da se teoretski smjesti negdje između književne kritike i političke rasprave, ono što slijedi moglo bi biti oboje ili nijedno, onemogućeno da ikad uspješno bude jedno uslijed svog sudjelovanja u drugome. Kako bilo da bilo, teži biti oboje i nešto još nelegitimnije od toga - dobar primjer lošeg primjera kritike, onaj u kome književna kritika, sa određenom neozbiljnošću, postaje važna za goruće društvene probleme.

Cigareta se nalazi tu negdje između popularne i elitne kulture, uzeta kao predmet i literarne i takozvane kulturne kritike. Pretpostavlja se da njena konzumacija ne ovisi ništa manje o njenim mitskim identifikacijama nego o društvenim upotrebama, o njenim estetskim svojstvima ništa manje nego o prilikama trgovine njome.

Cigarete su veličanstvene je knjiga koja cigareti pripisuje određeno filozofsko dostojanstvo koje potječe iz toga što je smatra simboličkim oruđem i daje joj poetske osobine svetog ili erotskog predmeta, obdarenog čarobnim svojstvima i zavodljivim dražima, okruženog tabuima i dojmom opasnosti - riznice nedopuštenih zadovoljstava, kanala prema transcendentalnom, i poticaja represiji.

U šest poglavlja prisjećamo se kulturne povijesti cigareta, njihovih prikaza u filozofiji i beletristici, poeziji i romanima, filmu i fotografiji, kako bi, u zaključku, razmišljali o razlozima njihove sadašnje satanizacije ..."


(Richard Klein)