Kakva konkurencija, mi smo se borili u Domovinskom ratu

Ivan Kegelj

21. listopada 2010.

Kakva konkurencija, mi smo se borili u Domovinskom ratu

Zagrebački taksisti učestali su sa štrajkovima, svim silama opiru se da na ulice stigne konkurencija - tvrtka Taxi Cameo, koja po duplo nižim cijenama po kilometru prevozi Riječane, odnedavno i Osječane. Odlučni su spriječiti scenarij po kojem bi morali voziti jeftinije i češće, a u tome im potporu zasad pruža i Gradska uprava. Zagrepčani, barem oni koji se odvaže na taksi usluge, uvjereni su da bi usluga ipak morala biti jeftinija. Stoga ne treba čuditi što štrajkaši ne uživaju potporu sugrađana. Evo što zamjeraju taksistima


U Zagrebačkoj taxi službi, koja broji nešto više od tisuću vozila, već godinama djeluje određen broj prevaranata, koji koristi svaku priliku kako bi oderao mušterije i napravio antireklamu svom gradu. Novinari gradskih redakcija u niz navrata bili su suočeni s primjedbama stranih gostiju, koji tvrde da su ih taksisti prevarili ili pokušali prevariti.

Jedan od najupečatljivijih slučajeva jest pokušaj prevare dvoje Amerikanaca, kojima je taksist od hotela Esplanade do kluba Global, smještenog tek nekoliko stotina metara dalje, naplatio iznosu od 500 kuna. Prijatelji američkog para, koji su zagrebačkim gostima savjetovali ovu vožnju, kako bi ih lišili potrage za odredištem, žalili su se da je taksist Amerikance zavrtio nekoliko krugova po centru grada, pa im na koncu odrezao nepoštenu cijenu. Budući da zagrebački taksisti nemaju običaj izdavati račune, novinarima je bilo nemoguće naći genijalca koji je oderao "glupe Amere".

Posebno mjesto u zagrebačkoj taxi službi zauzimaju kolodvoraši. Riječ je o onima čije su polazne točke glavni i autobusni kolodvor. Oni dočekuju putnike, a potom ih već u prvih nekoliko sati provedenih u Zagrebu deru kao musa jarca. Ovog problema svjesni su i u strukovnom udruženju, ali već godinama ne pokušavaju ništa poduzeti kako bi se riješili kolega koji ruše ugled, kako taksista, tako i glavnog grada. Budući da ovaj autor počesto koristi taksi usluge, u više navrata imao je priliku od samih taksista čuti kako u taksi na glavnom i autobusnom kolodvoru ne treba ulaziti.

Treći razlog zbog kojeg Zagrepčani ne podržavaju štrajk svojih taksista jest sama cijena vožnje. Već sam ulazak u njihove automobile Zagrepčane je do sad koštao 19 kuna (2,8 eura). Po svakom kilometru vožnje Zagrepčani plaćaju dodatnih sedam kuna. Cijena kraće, petkilometarske vožnje tako će vas stajati 54 kune, naravno pod uvjetom da niste naletjeli na vozača čiji taksimetar kune i kilometre vrti tempom kakvog se ne bi posramio niti Ben Johnson na dopingu. Zagrebački taksi dvostruko je skuplji od beogradskog ili sarajevskog. U odnosu na prosječna mjesečna primanja, Zagrepčani plaćaju najskuplju taksi uslugu u Europi.

Četvrta najčešća primjedba odnosi se na uobičajen prizor na zagrebačkim taksi stajalištima: vozači sjede, igraju šah, karte ili rješavaju križaljke. Dakako, ova navada prijevoznika direktno je vezana za cijenu vožnje. Taksisti se vode logikom, bolje da vozim manje tura za isti novac. U slučaju da u Zagreb stigne Taxi Cameo i zagrebački taksisti bi morali rušiti cijenu. Posljedica takve politike bila bi češća potražnja za uslugama, što bi iziskivalo više vožnji za isti utržak. U tom slučaju ne bi bilo vremena za šah, karte, a bogami niti za križaljke.

Peta primjedba odnosi se na neljubaznost, a počesto i drska sirovost vozača taksija. Ilustrirat ćemo to jednom urnebesnom taksi vožnjom. U ulozi mušterija našli su se novinar, pomorac i njegova supruga. Načuvši razgovor pomorca i njegove supruge, odnosno shvativši da vozi čovjeka koji "tuče more", taksist sve do odredišta nije začepio labrnju. Pomorca je uvjeravao da on nikad ne bi vjerovao supruzi koja može bez njega boraviti na kopnu šest mjeseci. Izrazito neugodna situacija, na kakve se valja naviknuti koristite li usluge zagrebačkih taksista. 

Na koncu navodimo obrazloženja kojima taksisti pojašnjavaju svoje štrajkove, a iz istih ćete dobiti i uvid u način na koji zamišljaju tržišnu utakmicu. Dakle, jedna od njihovih posljednjih inicijativa pretpostavljala je dolazak Taxi Camea u Zagreb, ali pod uvjetom da Grad propiše jedinstvenu cijenu vožnje. Na novinarsku primjedbu da u tom slučaju nema tržišne utakmice, odnosno na pitanje zamišljaju li isključivo tako zdravu konkurenciju, u taksi udruženju dali su sljedeći odgovor: Što ćete vi nama govoriti što je tržišna utakmica!? Znate li vi da su se taksisti borili u Domovinskom ratu?

Iz svega navedenog možete dakako zaključiti da konkurenciju zagrebačkom taksiju smatramo više nego poželjnom. Zagrepčani će time dobiti jeftinije vožnje, a taksisti će, pak, biti primorani gajiti pošteniji odnos prema poslu i svojim klijentima.