Književna 2003. u retrovizoru

Božidar Alajbegović

2. siječnja 2004.

Književna 2003. u retrovizoru

Tekstom koji slijedi podsjetit ćemo vas na događaje iz sfere književnosti koji su tokom 2003. godine zagolicali pažnju javnosti, ali ćemo vas upozoriti i na one naslove hrvatskih književnika koji su obilježili proteklu godinu i koji svakako zaslužuju čitanje. A 2003. godina zaista je obilovala pažnje vrijednim domaćim štivima, ali ništa manje bogata nije bila aferama i polemikama

Književna 2003. godina u Rvata po svemu sudeći spada među najdinamičnije i vrlo žive godine. Ona endemski rijetka grupacija ljudi koja u dnevnim tiskovinama preskače sportske stranice i rubrike crne kronike da bi se zaustavila na stranicama posvećenim kulturi, u 2003. godini napokon je došla na svoje jer su “kulturne stranice” tokom cijele godine (a pri kraju naročito) obilovale raznoraznim aferama i polemikama iz sfere književnosti. Sjetimo se tako npr. bure koju je Slobodan Prosperov Novak podigao svojom revizionističkom Povijesti hrvatske književnosti u kojoj je pojedina mlađa spisateljska imena poprilično uzvisio da bi istovremeno grubo na zemlju spustio neke od "akademskih bardova”. Isti slučaj je i pjesnička antologija Zvonimira Mrkonjića koji je rezultirao novim povrijeđenim taštinama i potresima unutar DHK-a. Krajem godine mnogobrojna su književnička sukobljavanja svoju kulminaciju doživjela u slučaju nepozivanja dvije najtiražnije književne dame na Pulski sajam, što se kasnije izrodilo u slučaj “Radaković vs Rudan”, uslijed čega su mačeve ukrstila dva (ako ne i više) sučeljena tabora, što je sve naposljetku rezultiralo padanjem mnogih maski, ali i konačnim upokojenjem FAK-a. A mišljenja sam da time još uvijek nije sve rečeno, niti gotovo, te će se ta trakavica sigurno nastaviti i u dolazećoj 2004.

No, uz ove nabrojane i još neke ovdje nespomenute aferice i polemike, hrvatsku je književnu scenu ipak, na sreću, vrlo živahnom i dinamičnom prije svega učinila velika kreativnost domaćih spisatelja i pojavljivanje cijelog niza kvalitetnih naslova, i to prvenstveno onih romanesknih. Bez namjere za minoriziranjem kraćih proznih formi, ali roman se ipak smatra vrhuncem proznog stvaralaštva, a protekla će godina zaista biti upamćena po vrlo bogatoj žetvi objavljenih romana domaćih autora.

U sam kvalitativni vrh ovom bih prilikom izdojio trojac kojeg čine Jergovićevi Dvori od oraha, Leica format Daše Drndić i Koščecov Wonderland. Prognoziram da su upravo to naslovi između kojih će se uskoro morati odlučiti žiri Jutarnjeg pri dodjeli nagrade za najbolju domaću prozu u 2003.g., ali svakako bi bio grijeh ne istaknuti i još nekoliko romana koji su svojom kvalitetom protekle godine umnogome obogatili hrvatsku književnu scenu (redoslijed je slučajan a ne vrijednosni):
Živi i mrtvi Josipa Mlakića, Smrt djevojčice sa žigicama Zorana Ferića, Izlaz Zagreb jug Ede Popovića, Sol Rade Jarka, Ništa nas ne smije iznenaditi Ante Tomića, Dan i još jedan Nenada Rizvanovića, Država Božja 2053. Ive Brešana, Jeleni na kiši Tarika Kulenovića …....................

Nastavak pročitajte u našoj rubrici Čitali smo na slijedećem linku