Izabrana 3 romana kojima se smiješi 100 000 kuna

Božidar Alajbegović

25. listopada 2003.

Izabrana 3 romana kojima se smiješi 100 000 kuna

Domaći književni natječaj sa najizdašnijom novčanom nagradom polako se približava svom vrhuncu. 11. studenog na Interliberu bit će proglašen pobjednik kojemu će pripasti V.B.Z.-ova nagrada od 100 000 kuna, a u nastavku teksta saznajte koja su tri naslova ušla u najužu konkurenciju i pročitajte službeni stav žirija o svakom od ta tri romaneskna naslova.

Na V.B.Z.-ov natječaj za najbolji još neobjavljeni roman ove je godine pristigao rekordni broj od ukupno 71 rukopisa.
Da vas podsjetimo, propozicije natječaja nalažu da se romani potpisuju šiframa, tako da žiriju nije poznato koji autori stoje iza pojedinog rukopisa.
Inače žiri čine: Nenad Rizvanović (naš zadnji "GostLupež" kojemu upravo ovih dana izlazi roman Dan i još jedan, ulomak kojega možete pročitati na slijedećem linku), Miljenko Jergović, Zoran Ferić, Dušanka Profeta i Ivica Ivanišević.

Prema tvrdnjama žirija, među svim pristiglim romanima tematski prevladavaju oni ratni i romani s duhovnom tematikom, ali ističu se i oni koji obiluju pornografskim elementima.

U  najužu konkurenciju za nagradu žiri je odabrao slijedeća tri najkvalitetnija rukopisa :

- Kurac palac  (potpisan šifrom J.M.M.)
- Wonderland (potpisan šifrom Petar Pan)
- Obrijana Venera (potpisan šifrom Ilsa)

Stav žirija o romanu Kurac palac je da je to "dobro napisan tekst i na nivou rečenice ili dijaloga, kao i na nivou kompozicije i cjelokupne strukture. To je roman o pomaknutim i čudnim, a opet svakodnevnim i uvjerljivim osamljenicima, koji se sastoji od pričica o likovima i nema čvršću fabulu. Međutim sudbine likova isprepletene su u jednu finu mrežu pričica, iskustava i događaja."

O romanu Obrijana Venera žiri konstatira: "Već prošle godine evidentirano nagnuće naših pisaca prema propitivanju putenosti, u ovoj je sezoni dobilo, čini se, dodatni zamah, pa se pred nama našao cijeli niz mekih, ali, bogami, i razmjerno tvrdih erotskih romana. Neupitni rekorder po broju "močenja" jest Obrijana Venera. Premda je riječ o tekstu u kojemu se koitira sve u šesnaest, klasične mušterije pornića ostat će, vjerujemo, nezadovolj(e)ne. Jer, s onu stranu krevetske pirotehnike, ovdje imamo posla s rijetko dešperatnom pričom koja je uzglobljena u sumorni hrvatski prezent."

O romanu Wonderland  žiri V.B.Z. -a zaključio je slijedeće:
"Roman Wonderland duhovita je, ali ne i površna priča o profesoru, fakultetskom miljeu, dobro napisana, snažnih rečenica i s precizno ocrtanim međuljudskim odnosima. Vrlo je snažan u detalju."

Član žirija Nenad Rizvanović napominje kako su sva tri romana u užem izboru vrlo kvalitetna i moderno napisana i negdje su između proze koju piše Michel Houellebecq, popularnog "chick-lita" i stvarnosne proze, a kvalitativna izjednačenost rukopisa borbu za vrlo izdašnu nagradu čini tvrdom i napetom do kraja.

Dakle, ostaje nam da se strpimo do 11. studenog kada ćemo napokon saznati koji će književnik podebljati svoj bankovni saldo sa V.B.Z. -ovom stotinom tisućica, a kako je prošle godine čak 6 romana pristiglih na natječaj, a koji nisu ušli u najužu konkurenciju kasnije objavljeno kod različitih hrvatskih nakladnika, već je sada razvidno kako će na koncu ipak najviše profitirati čitateljstvo gladno kvalitetna i zanimljiva domaćeg proznog štiva. Podsjetimo, prošle godine 100 000 kuna pokupio je Josip Mlakić, s Knjigom "Živi i mrtvi".