Kome ide V.B.Z.-ovih 100 tisuća kuna?

Božidar Alajbegović

11. studenog 2003.

Kome ide V.B.Z.-ovih 100 tisuća kuna?

Za razliku od prošle godine kada je V.B.Z.-ovom nagradom od 100 000 kuna za najbolji neobjavljeni roman, svoj račun zasluženo podebljao Josip Mlakić (roman "Živi i mrtvi"), ove godine žiri je odlučio da se taj iznos podijeli između dvoje autora. Točnije, jedne autorice i jednog autora. Tko su ti novopečeni "bogataši" saznajte u


Kao što već znate i kako je Lupiga najavila još prije više od mjesec dana, danas je otvoren najveći sajam knjiga u Hrvata - Interliber, koji će potrajati sve do 15. studenog, dakle još "malo pa nestalo", pa se svi vi koji mislite posjetiti Velesajam, požurite.

Kao prva, a široj publici zasigurno i najveća zanimljivost ovogodišnjeg Interlibera, današnje je proglašenje pobjednika V.B.Z.-ovog natječaja za najbolji neobjavljeni roman. Ove godine u žiriju su bili: Miljenko Jergović (predsjednička titula, naravno), Dušanka Profeta, Zoran Ferić, Ivica Ivanišević i naš posljednji Gost Lupež, Nenad Rizvanović (isti sastav kao i lani). Na njihovu "adresu" pristiglo je ukupno 72 rukopisa, romana potpisanih pseudonimima (toliko ih je čini mi se bilo i prošle godine). Nakon nekoliko faza eliminacije, dobili smo konačnog pobjednika ili u ovom slučaju dvoje pobjednika. Dakle, da ne dužimo - najboljim romanima proglašeni su Escajg za teletinu književnice Jelene Marković iz Čačka i Wonderland zagrebačkog spisatelja Marinka Košćeca. Njih dvoje će pošteno, bratski podijeliti 100 000 kuna, dakle svakom po 50 000 kunića.


Onih pet ljudi, odnosno književnika koje nazivamo žirijem je Markovićkin je roman ocijenilo kao "duhovitu i nostalgičnu prozu sastavljenu od niza pažljivo konstruiranih sekvenci u kojima se iza naizgled škakljive priče o seks automatima, luđacima, izdavačima i filmskim redateljima, krije osjetljiva ženska osobnost". Što se tiče Košćecovog djela istih pet ljudi se usuglasilo i saopćilo nam kako je riječ o "svojevrsnoj ispovijesti jednog sveučilišnoga zagrebačkog profesora u kojem autor ponavlja svoje figure egzistencijalne tjeskobe".

Jelena Marković već nagrađivana za svoju prozu u susjednoj nam Srbiji i Crnoj Gori, a zaposlena je kao dramski pisac u glavnom gradu još jedne susjedne nam države, Sarajevu.

Marinko Koščec je 36-godišnji asistent na katedri francuske književnosti Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i do sada je uspio u objavi svoja dva romana: Otok pod morem, 1999. godine u izdanju Feral Tribunea i Netko drugi, 2001. godine u izdanju zagrebačkog Konzora.

 

Nagrade će autorima biti svečano, kako i priliči, uručene u četvrtak u 19 sati na štandu V.B.Z.-a , u sklopu već spominjanog sajma Interliber smještenog na prostoru Velesajma.


Preostaje nam da vidimo hoće li novim pobjednicima ova nagrada otvoriti neke nove mogućnosti, kao što je otvorila prošlogodišnjem pobjedniku Josipu Mlakiću.

Inače, V.B.Z. će tokom sajma predstaviti i paket svojih novih beletrističkih izdanja. Radi se o slijedećim naslovima:

 

- Paul Auster - Knjiga iluzija
- Rick Moody - Purpurna Amerika
- Zadie Smith - Sakupljač autograma
- Martin Amis - Teška voda i druge priče

- Andrej Kurkov - Dobri anđeo smrti

- Drago Orlić - Istarski bordel muza - Oj ti mala iz Muntića

Klikom na naslov svake od nabrojanih knjiga možete pročitati više o njima, ali ih i naručiti direktno od izdavača.